ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

4/12/10

Συγχωνεύουν εφάπαξ με συντάξεις και μερίσματα!

 Του Κ. ΚΑΤΙΚΟΥ
Σχέδιο σωτηρίας για το εφάπαξ που προβλέπει τη συγχώνευση του Ταμείου Πρόνοιας με το επικουρικό (ΤΕΑΔΥ) και το Μετοχικό Ταμείο (ΜΤΠΥ) των Δημοσίων Υπαλλήλων, εξετάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, με στόχο να βρεθούν λεφτά για να αρχίσει να πληρώνεται το βοήθημα, έστω και αν θα είναι μειωμένο σε σχέση με αυτό που περιμένουν να πάρουν όσοι έχουν ήδη βγει και όσοι πρόκειται να βγουν στη σύνταξη.
Η «τριπλή» ενοποίηση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες μέρες, καθώς μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει στις τελικές της προτάσεις.
Το σχέδιο χειρίζονται ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης. Η συνένωση του εφάπαξ με το ταμείο επικουρικής σύνταξης και το «Μετοχικό» των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτρέπει τις μειώσεις, αλλά είναι «το μη χείρον βέλτιστον», όπως είπαν στον «ΑΤ» αρμόδια στελέχη, εξηγώντας ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα μέρος των πόρων του ΤΕΑΔΥ (έχει πλεόνασμα 130 εκατ. ευρώ) για να πληρώνεται το εφάπαξ μειωμένο μεν, αλλά σε καλύτερους χρόνους και όχι μετά από μια 5ετία.
Το σχέδιο για το ψαλίδισμα στο εφάπαξ τελεί υπό την έγκριση της
τρόικας, η οποία στην τελευταία επίσκεψή της πρότεινε το εξής απλό: «Αφού δεν έχει λεφτά το ταμείο, τότε να δώσετε πίσω τις εισφορές στους υπαλλήλους».
Το μελέτησαν και αυτό στο ΤΠΔΥ και διαπίστωσαν ότι σήμερα ένας ασφαλισμένος με 35ετία, δικαιούται να πάρει πίσω κατά μέσο όρο εισφορές 16.000 ευρώ, ενώ το εφάπαξ που δικαιούται ξεπερνά τα 40.000 ευρώ!
Το πρόβλημα είναι πιεστικό και οι μειώσεις στο εφάπαξ, όπως πρώτος αποκάλυψε ο «ΑΤ» στο φύλλο της 6ης Νοεμβρίου, είναι στο τραπέζι από τη στιγμή που το έλλειμμα του ΤΠΔΥ (1,3 δισ. ευρώ) θεωρήθηκε από τη Eurostat ως κρατικό έλλειμμα και ως εκ τούτου για να μειωθεί θα πρέπει και εδώ να γίνουν περικοπές.
Λεφτά στο ταμείο δεν υπάρχουν και οι άλλες λύσεις που εξετάζονται είναι είτε να μπει ένας έκτακτος φόρος (εισφορά) της τάξης του 2%-3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. λύση που έχει προταθεί από το 2008 και δεν προχώρησε), είτε να μειωθεί οριζόντια κατά ένα ποσοστό το ποσό του εφάπαξ, είτε ακόμη και να πληρώνεται με δόσεις…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ!

Μέσα στη συγκυρία που συμβαίνουν όλα αυτά, στο χρεοκοπημένο Ταμείο Πρόνοιας, αναλαμβάνει νέος πρόεδρος ο Ν. Παπαροδόπουλος (αναλογιστής-μαθηματικός). Η σύμπτωση είναι ότι προέρχεται από ασφαλιστική εταιρεία του Ομίλου Ασπίς, που όπως όλοι θυμούνται έχει χρεοκοπήσει! Τυχαίο ή όχι, ο μάνατζερ που προέρχεται από εταιρεία που έκλεισε, καλείται τώρα να σώσει από μια βέβαιη στάση πληρωμών το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Μακάρι να τα καταφέρει.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες