Ομιλίες μέσα στη Βουλή, συγκεντρώσεις απ' έξω
- Η διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Επί ποδός βρίσκονται, όμως, και τα εργατικά συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς προχωρούν σε 24ωρη απεργία, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν τρίωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 12 ώς τις 3 το μεσημέρι, και η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει στάση από τις 12 ώς τις 2 το μεσημέρι και από τις 4 μέχρι τις 6 το απόγευμα.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στη 1 το μεσημέρι, ενώ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι στην Ομόνοια.
Στο πολιτικό πεδίο, η ψήφιση του προϋπολογισμού λαμβάνει κάθε χρόνο χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η φετινή διαδικασία θεωρείται η κρισιμότερη των τελευταίων ετών, αλλά η «ψήφος» στην κυβέρνηση κρίνεται δεδομένη, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, σε μία προσπάθεια «κατευνασμού» των αντιδράσεων για τα μέτρα που προωθούνται, συνεχίζει τις επαφές του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και με τους εισηγητές των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας (ΚΤΕ) του κόμματος.
Τη Δευτέρα ο Γ.Παπανδρέου ενημέρωσε τους επικεφαλής των ΚΤΕ για τις αλλαγές που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα πεδίο, στο οποίο, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει, η Ελλάδα πρέπει να έχει θέση και φωνή.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνεργασίες του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ΚΤΕ τονίστηκε η αναγκαιότητα συνεχούς επαφής των βουλευτών με την κοινωνία, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά πως οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες θα συνεχίσει το 2011 είναι μεν δύσκολες, αλλά αναγκαίες έτσι ώστε η χώρα να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαμήνυσε κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού πως η «είμαστε στην πιο δύσκολη καμπή» και προανήγγειλε «δύσκολες αποφάσεις».
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της και κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις δικές της, αφήνοντας αιχμές για της στάση τόσο των άλλων κομμάτων, όσο και για τους επικριτές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό, αλλά παράλληλα αναμένεται να προβεί και σε «εξισορροπητικές κινήσεις» ώστε να μην χαρακτηριστεί η ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Νέα, η Ρηγίλλης θα στηρίξει το μέτρο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και την απόφαση για ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Ωστόσο, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως παρουσίασε έναν «ανεφάρµοστο προϋπολογισµό» που επιτείνει τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονοµίας.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ θα καλέσει τον πρωθυπουργό να αλλάξει άµεσα οικονοµική πολιτική, βάζοντας ουσιαστικά στο στόχαστρο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Ως προς τη διαχείριση της οικονοµίας, ο κ. Σαµαράς θα συνεχίσει να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι«επενδύει στον φόβο» και επιβάλλει μια δηµοσιονοµική προσαρµογή που «είναι κοινωνικά άδικη, διαµορφώνει μια καταθλιπτική πραγµατικότητα και προκαλεί κοινωνική αναταραχή».
Τέλος, εκτιμάται πως θα καταγγείλει το υπουργείο Οικονοµικών ότι στο εσωτερικό έχει ουσιαστικά κηρύξει «στάση πληρωµών» έναντι των πιστωτών του Δηµοσίου, δηµιουργώντας ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος, συρρίκνωση της ρευστότητας και «ασφυξία» στην αγορά.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου