ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

21/12/10

Ζητούν σωσίβιο μετά το μίνι κραχ



Ένα λόγο σωτηρίας από τον Ζαν Κλοντ Τρισέ αναζητά η αγορά - κυρίως η τραπεζική- μπρος στην νέα απειλή υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και πιθανό "κούρεμα" των ομολόγων που κατέχουν. Οι απειλές των οίκων αξιολόγησης προκάλεσε πανικό στο Χρηματιστήριο (πτώση -3,22%) και εκτόξευση των spreads
Από τα χείλη του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ για την αντίδραση της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας στη μαζική επίθεση που εξαπέλυσαν οι οίκοι αξιολόγησης με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, κρέμεται το ελληνικό Οικονομικό επιτελείο και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας 55 δισ. ευρώ.

Η πρώτη αντίδραση από τη διαφαινόμενη πρόθεση των Moody's, Standard & Poor's και Fitch να προχωρήσουν σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (ήδη η Moody's χτύπησε χθες στις ιρλανδικές τράπεζες) ήταν στην εγχώρια αγορά η δραματική πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου (- 3,22%) και η εκτόξευση των spreads των 10ετών ομολόγων κοντά στις 920 μονάδες βάσης.
Το κλίμα διάχυτης ανησυχίας στην αγορά -κυρίως στην τραπεζική- επέτεινε η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ.Κ.Τρισέ χθες ότι "δεν περνά κρίση το ευρώ, περνούν κρίση τα δημόσια οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης" παράλληλα με την επίκληση των ευθυνών των κυβερνήσεων της ευρωζώνης από τις οποίες ο Ζ.Κ.Τρισέ ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εκτιμήθηκε ότι μεταθέτει για μία ακόμη φορά τις ευθύνες στις πλάτες του ευρωπαϊκού νότου.
Η επικίνδυνη στάση Γαλλίας και Γερμανίας
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η γραμμή της Γαλλίας και της Γερμανίας για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ε.Ε. που πέρασε τελικά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δεν καθησύχασε τις αγορές και ενέτεινε τις πιέσεις στα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ακολούθησε η Ιρλανδία και η σειρά της Ελλάδας ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενη.
Ο κίνδυνος για ρωγμές στο σύστημα έγινε ορατός όταν έφθασαν στη δημοσιότητα οι πληροφορίες για διαφαινόμενη πρόθεση και του Fitch να προχωρήσει σε υποβάθμιση κάτω από το ΒΒΒ- που είναι και η κατώτερη βαθμίδα στην επενδυτική κλίμακα (ήδη Moody's και S&P έχουν αξιολογήσει σε junk και απειλούν ότι θα προχωρήσουν επί τα χείρω).
Το πρόβλημα θα περάσει στην πραγματική οικονομία, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να "κουρέψει" την αξία των ελληνικών ομολόγων (να προχωρήσει δηλαδή σε τεχνητή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει με μορφή ομολόγων). Τα ομόλογα αυτά, διατίθενται από τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για να δανείζονται ρευστό και το εάν τελικά η ΕΚΤ αποφασίσει να τα "κουρέψει", να μειώσει δηλαδή την πραγματική τους αξία θα καθορίσει και το κόστος δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες και αυτό με τη σειρά του το περιθώριο κέρδους που θα έχουν δανείζοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και το επιτόκιο με το οποίο δανείζουν.
Πληροφορίες που διαχέονται στην αγορά, κάνουν λόγο για άμεση παρέμβαση Τρισέ, ακόμη και μέσα στην ημέρα, είτε απευθείας είτε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας και η αγορά ευελπιστεί ότι θα εκθέσει για μία ακόμη φορά, την πρόθεση της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε "κούρεμα" των ομολόγων της Ελλάδας και να συνεχίσει να τα αποδέχεται ως ενέχυρο σε δάνεια, ωστόσο όλα εξαρτώνται στο τέλος, από τις προθέσεις των ισχυρών της Ευρωζώνης, που μιλούν μεν για κρίση χρέους και ανάγκη σταθεροποίησης, αλλά δεν διατίθενται δε, να συζητήσουν για συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης και συνεχίζουν να κερδίζουν από την πτώση του ευρώ έναντι του δολλαρίου, προωθώντας τις εξαγωγές τους.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες