15/2/11

Αναζητώντας την "Τύχη"


Ένας νέος πλανήτης, που φαίνεται να έχουν ανακαλύψει οι αστρολόγοι, πιθανολογείται να καλύψει το "κενό" του Πλούτωνα. Πρόκειται για την Τύχη, η οποία μπορεί να έχει μάζα μέχρι και τετραπλάσιααπό τον ΔίαΟ πλανήτης "Τύχη", που έχει πάρει το όνομά του από τη θεά της ελληνικής μυθολογίας, είναι ένας τεράστιος νέος πλανήτης που όπως λένε οι αστρολόγοι μπορεί να έχει μάζα μέχρι και τετραπλάσια από τον Δία, τον μέχρι σήμερα γνωστό "γίγαντα" του ηλιακού μας συστήματος. Ο πλανήτης αυτός, πιθανολογείται ότι "κρύβεται" στην εξωτερική -και πιο μακρινή σε σχέση με τη Γη- πλευρά του λεγόμενου "νέφους Όορτ", της πιο απομακρυσμένης περιοχής του ηλιακού μας συστήματος, η οποία φιλοξενεί δισεκατομμύρια παγωμένα σώματα.
Συνεπώς η "Τύχη", αν όντως υπάρχει, απέχει από τον ήλιο περίπου 15.000 φορές περισσότερο από ό,τι ο δικός μας πλανήτης, γι αυτό δεν ήταν δυνατό μέχρι σήμερα να εντοπιστεί, υποστηρίζουν ορισμένοι αστρονόμοι, που θεωρούν ότι τώρα πια υπάρχουν στοιχεία, για την ύπαρξή της από το διαστημικό τηλεσκόπιο Wise της NASA, τα οποία πρόκειται να αναλυθούν κατάλληλα. Η πρώτη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων θα γίνει φέτος τον Απρίλιο και οι αστροφυσικοί Τζον Ματέζε και Ντάνιελ Γουιτμάιρ, του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ, εκτιμούν ότι θα γίνει τελικά δυνατή η παρατήρηση της "Τύχης" και από επίγεια τηλεσκόπια, σε μια διετία περίπου, σύμφωνα με τις βρετανικές "Ιντιπέντεντ" και "Ντέιλι Μέιλ".
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση θα αποφασίσει αν θα της  δώσει τη δομή κανονικού πλανήτη,αν η ύπαρξή της όντως επιβεβαιωθεί από διαφορετικά τηλεσκόπια. Ένα αντεπιχείρημα θα ήταν ότι η "Τύχη" ίσως σχηματίστηκε γύρω από κάποιο άλλο άστρο και αργότερα "αιχμαλωτίστηκε" από την έλξη του βαρυτικού πεδίου του ήλιου μας.Ο αστροφυσικός Ματέζε λέει ότι δεν αποκλείεται,ο διεθνής αστρονομικός οργανισμός να υποχρεωθεί να δώσει μια "σολομώντεια" λύση, δημιουργώντας μια τελείως νέα κατηγορία πλανητών για χάρη της "Τύχης".
Η σύσταση της "Τύχης"
Αν υπάρχει, η "Τύχη" σχεδόν σίγουρα αποτελείται, κυρίως, από υδρογόνο και ήλιο και έχει ατμόσφαιρα σαν αυτή του Δία, με νέφη και ισχυρές καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται να έχει τους δικούς της δορυφόρους. Η θερμοκρασία της υπολογίζεται στους μείον 73 βαθμούς Κελσίου, τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από του παγωμένου Πλούτωνα, καθώς πιστεύεται ότι ένα τόσο μεγάλο ουράνιο σώμα χρειάζεται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να ψυχθεί, μετά την αρχική θερμοκρασία που "ανέβασε" κατά τη δημιουργία του.
Για πρώτη φορά οι καθηγητές Ματέζε και Γοουιτμάιρ πρότειναν, στο περιοδικό "Icarus" της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας, την παρουσία της "Τύχης" προκειμένου να εξηγήσουν γιατί πολλοί από αυτούς τους κομήτες έρχονται από λάθος κατεύθυνση, σε σχέση με τις επιστημονικές θεωρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες