ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

28/2/11

Το νέο Μνημόνιο ανοίγει παράθυρο για απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές μας προβλέπει σημαντικές αλλαγές τόσο για το καθεστώς εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων όσο και για το ύψος των αμοιβών τους.
Συγκεκριμένα στο χωρίο του Μνημονίου με τίτλο «Ρύθμιση και Εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα» αναφέρεται ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει νομοθεσία που κατατάσσει όλους τους υπαλλήλους των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας.
Επίσης επισημαίνεται ότι προκειμένου η κυβέρνηση να στηρίξει τις τράπεζες
για λειτουργική αναδιάρθρωση, η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των μπόνους και για την κατάργηση του αποκαλούμενου επιδόματος «ισολογισμού» ή άλλα ισοδύναμα μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα «ισολογισμού» παρέχεται στο σύνολο του προσωπικού μια τράπεζας.
Ουσιαστικά το νέο Μνημόνιο ανοίγει το δρόμο για ενδεχόμενες απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν από πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από μια πιθανή συγχώνευση τραπεζών η από μια εξαγορά. Αυτό που ίσχυε μέχρι στιγμής για τους υπαλλήλους των τραπεζών ήταν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνήθως διάρκειας 35 χρόνων ή ανάλογες συμβάσεις αορίστου χρόνου , οι οποίες λύονται μόνο για «σπουδαίο» λόγο, κάτι που αλλάζει πλέον με την υπαγωγή στο καθεστώς απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα.
Η αντίδραση της ΟΤΟΕ ήταν έντονη και σε ανακοίνωση της αναφέρεται σχετικά «η κυβέρνηση και η τρόικα “τα δίνουν όλα” στους τραπεζίτες παρεμβαίνοντας με πρωτοβουλίες που καταργούν βασικούς όρους των συλλογικών συμβάσεων» .
«Το μνημόνιο», σημειώνει η ΟΤΟΕ, « μιλά για περαιτέρω περιορισμό του μισθολογικού κόστους στις τράπεζες και αναφέρεται στην περικοπή αμοιβών που έχουν ρυθμιστεί με συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αφήνει σχεδόν ανέπαφα τα φανερά bonus των μεγαλοστελεχών».
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες