ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

28/2/11

Ημέρα κρίσης για τη Λιβύη



ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ - ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΜΩΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ημέρα κρίσης για τη Λιβύη
Το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών
της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζει σήμερα στη Γενεύη με το λιβυκό θέμα να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα στην ατζέντα των συνομιλιών. Σε συνέχεια της άμεσης καταδίκης της βίας στη Λιβύη όπως εκφράστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από δύο ημέρες, οι Ευρώπη, μαζί με τις ΗΠΑ, αναμένεται σήμερα όχι μόνο να καταδικάσουν τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην χώρα, αλλά και να προχωρήσουν σε σκληρές κυρώσεις προς τη Λιβύη, αυξάνοντας την πίεση στον Μουαμάρ Καντάφι.
>>>Πατήστε εδώ για να δείτε τι μεταδίδει LIVE το Al Jazeera
Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Σ.Α. του ΟΗΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης όλων των πτήσεων πάνω από την Λιβύη, για να εμποδιστεί η σφαγή αμάχων από την λιβυκή Πολιτική Αεροπορία που στηρίζει τον Μουάμαρ Καντάφι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση.
Ήδη από χθες το Σ.Α. του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, αλλά και το «πάγωμα» της περιουσίας τόσο του Καντάφι, όσο και άλλων μελών της κυβέρνησής τους, στο εξωτερικό. Ψήφισε επίσης υπέρ της κλήσης του Καντάφι ενώπιον των δικαστών του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Άλλωστε, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης στην Λιβύη. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διαθέτουν αρκετές βάσεις στην Ιταλία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επιθέσεων κατά του Καντάφι, ενώ ο 6ος στόλος βρίσκεται στην Νάπολη.


«Επανάσταση»
Ο συνταγματάρχης Καντάφι αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση να κρατηθεί στην εξουσία όπου βρίσκεται τα τελευταία 42 χρόνια στη Λιβύη. Έχει ήδη χάσει τον έλεγχο πολλών πόλεων της χώρας, βλέπει τον ένα μετά τον άλλο τους συνεργάτες τους να αποχωρούν από το πλευρό, πολλά μέλη του στρατού νε αρνούνται να εκτελέσουν τις διαταγές του, κυρίως εκείνες που αφορούν σε σφαγή πολιτών, ενώ και η διεθνής κοινότητα κλείνει ολοένα και πιο δυνατά τη μέγγενη εναντίον του, ζητώντας, όπως και στην περίπτωση του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία.
Ο Καντάφι έχει καταφέρει να έχει ακόμα υπό τον έλεγχό του την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Ο κλοιός, ωστόσο, γύρω του κλείνει γρήγορα. Ήδη από χθες, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν πάρει τον έλεγχο της Zawiya, περίπου 50χλμ δυτικά της Τρίπολης, έχοντας στρατοπεδεύσει στο κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές φωνάζουν με πυγμή «Αυτή είναι η επανάστασή μας» και δείχνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω μέχρι να φύει ο Καντάφι.
Στην πόλη Zawiya επικεντρώνεται το ενδιαφέρον και η ανησυχία για νέες αιματοχυσίες σήμερα, αφού, σύμφωνα με το BBC, δυνάμεις που στηρίζουν τον Καντάφι, έχουν περικυκλώσει την πόλη και ετοιμάζονται να επιχειρήσουν να την ανακαταλάβουν δια της βίας. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις περιμένουν αντεπίθεση των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων σήμερα, αφού ο Λίβυος ηγέτης αψήφησε τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να παραιτηθεί.
"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Θα επιτεθούν σύντομα", δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας που προσχώρησε στην εξέγερση. "Εάν πολεμάμε για την ελευθερία, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε γι΄αυτήν", είπε.
Κάτοικοι, και σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος. Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα. "Οι αδελφοί μας στην Τρίπολη λένε: "Μέχρι στιγμής είμαστε καλά, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια...εάν ζητήσουν βοήθεια , είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε", δήλωσε ο στρατηγός Αχμεντ ελ-Γκατράνι στη Βεγγάζη.
Ανθρωπιστική κρίση
Περίπου 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν φύγει μόνο την τελευταία εβδομάδα από τη Λιβύη προς άλλες χώρες, αναζητώντας καλύτερη τύχη μακριά από τις σφαίρες του Καντάφι. Σύμφωνα με το BBC, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα πλοία και αεροπλάνα επιστρατεύονται για την απομάκρυνση ξένων υπηκόων που ζουν στη Λιβύη, ο ρυθμός με τον οποίο πλήθος κόσμου περνάει καθημερινά τα σύνορα, ειδικά προς την Τυνησία, έχει παραλύσει τις τοπικές Αρχές και τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ (UNHCR), που λένε ότι δεν έχουν πλέον κανέναν έλεγχο της κατάστασης.
Εκπρόσωποι της UNHCR στην Τυνησία είπαν ότι οι μετανάστες από τη Λιβύη φιλοξενούνται σε καταφύγια, σχολεία και σπίτια ιδιωτών, αλλά ακόμα και αυτά γέμισαν με υπεράριθμους.
Υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 1,5 εκατομμύρια μεταναστών από τη Λιβύη που θα αναζητήσουν καλύτερη ζωή σε γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα ο Ερυθρός Σταυρός να κρούει το κώδωνα του κινδύνου για μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου στη Μεσόγειο.


Τριγμοί και στις διεθνείς αγορές
Νευρικότητα αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στις αγορές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν εξάγει παρά το 2% της διεθνούς παραγωγής, ενώ η Σαουδική Αραβία έλαβε μέτρα για την αύξηση των αποθεμάτων της ώστε να προλάβει εκτίναξη των τιμών. Η τιμή του αργού Nymex παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 1,12 δολάριο τη νύκτα, φθάνοντας τα 99 δολάρια το βαρέλι στην ηλεκτρονική αγορά Globex.
www.newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες