ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

12/3/11

Σκεπτικισμός στη ΝΔ λόγω δημοσκοπήσεων

Σκεπτικισμός στη ΝΔ λόγω δημοσκοπήσεωνΕντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και κυρίως, διότι το κόμμα παραμένει καθηλωμένο, παρά τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης.

Παρά τις ενέσεις ηθικού, από την κομματική ηγεσία, ότι το κλίμα σταδιακά αναστρέφεται υπέρ της Ν.Δ., γίνεται μεγάλη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών για τα αίτια που διατηρούν την αξιωματική αντιπολίτευση σε δυσμενέστερη θέση από το ΠαΣοΚ.

Ηδη, πολλά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους θέτουν ευθέως το
θέμα άμεσων διορθωτικών κινήσεων, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής, όσο και στη βελτίωση της εικόνας της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής (6/3) επεσήμανε με ειλικρίνεια, ότι θεωρεί «φυσιολογικό να στέκονται, προς στιγμήν», οι ψηφοφόροι, «πριν ανοίξουν το βήμα τους προς τη Ν.Δ.».

Ο ίδιος, αν και ακούει πολλά σχόλια για τη μη αύξηση των ποσοστών της Ν.Δ., επιμένει ότι η κατάρρευση της κυβερνητικής πολιτικής και η ραγδαία φθορά του ΠαΣοΚ αιφνιδίασε πολλούς, συνιστά υπομονή και εκτιμά ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξει ανατροπή της κατάστασης.

Στις συζητήσεις που έχει με στενούς του συνεργάτες, υποστηρίζει, ότι η στρατηγική του είναι να μετατρέψει την αρνητική στάση της κοινωνίας, απέναντι στο ΠαΣοΚ, σε κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της Ν.Δ. «Σε αυτό το στόχο είμαστε κοντά» επιμένει να λέει και συμπληρώνει, ότι κανείς δεν πρέπει να βιάζεται.

Πολλά στελέχη –που δεν ανήκουν στον πυρήνα της κομματικής ηγεσίας- δεν το διαπιστώνουν αυτό και εκφράζουν επιφυλάξεις για την ορθότητα της στρατηγικής του κόμματος, αν και αποφεύγουν να μιλήσουν δημόσια.

Κάποιοι, άλλοι πιο «προεδρικοί» επιζητούν μια πιο επιθετική αντιπολιτευτική στρατηγική, θεωρώντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να είναι πιο σκληρός και μετωπικός με την κυβέρνηση και θέτουν επιτακτικά το θέμα να ζητήσει ο κ. Σαμαράς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο ίδιος το ξεκαθάρισε στο «Βήμα» με τη συνέντευξή του, εξηγώντας γιατί δεν ζητά εκλογές: «Γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος του προβλήματος.… Εμείς είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας. Όταν θα έλθει η ώρα κι εφόσον θα το θελήσει ο ελληνικός λαός».

Μόλις χθες, μιλώντας σε εκδήλωση νέων επιχειρηματιών, είπε, ότι «εμείς δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα. Δεν ζητάμε εκλογές κάθε τόσο. Δεν βιαζόμαστε να αρπάξουμε την κυβέρνηση, πάση θυσία, για να κυβερνήσουμε ένα-δυο τέρμινα».

Πολλοί στην Κ.Ο. της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν φοβάται και δεν ασπάζεται τη λογική του «ώριμου φρούτου», που έχει αποκηρύξει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Κυρίως, λένε ότι πρέπει να πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστη και εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Τι λένε στις συνάξεις οι βουλευτές

Στις συνάξεις των βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. γίνεται διεξοδική συζήτηση για τα αίτια που η Ν.Δ. παραμένει χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. «Μπορεί ο αρχηγός να είναι το δέκα το καλό, αλλά η ομάδα κερδίζει και από τους υπόλοιπους παίκτες» είπε κεντρικός βουλευτής που σημειώνει ότι ένα κόμμα εξουσίας κερδίζει πολιτικά και επικοινωνιακά από την ομάδα εξουσίας που παρουσιάζει.

Ο καθένας έχει τη δική του εκτίμηση και οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη, ότι υπάρχουν δέκα πληγές στη Ν.Δ., αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι το «δυνατό χαρτί» είναι ο κ. Σαμαράς, αλλά επισημαίνουν πως το κόμμα τον κρατά καθηλωμένο.

Όλοι σχεδόν, και με τις δημόσιες δηλώσεις τους, δεν διαφοροποιούνται ότι η αντιμνημονιακή στρατηγική του κ. Σαμαρά ήταν σωστή, αλλά τονίζουν τα εξής:

Οι δέκα πληγές της Ν.Δ.
* Μέχρι στιγμής η εικόνα του κόμματος δεν έχει γίνει ελκυστική, παρά την ανανέωση στο λογότυπο, τα νέα γραφεία, κ.α.
*Τα ηγετικά στελέχη δεν πολλαπλασιάζουν το αντιμνημονιακό μήνυμα του κ. Σαμαρά
*Παραμένει ζητούμενο η συνοχή και η αποτελεσματικότητα των τομεαρχών
*Δεν εμφανίζει ομογενοποιημένη ομάδα η Ν.Δ. και κυριαρχούν προσωπικές στρατηγικές
*Υπάρχει έλλειψη αυτοπεποίθησης των στελεχών
*Επικρατεί ακόμα θυμός στην κομματική βάση για τις κυβερνήσεις Καραμανλή
*Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ότι η Ν.Δ. έχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση
*Εξακολουθούν να προβάλλονται φθαρμένα πρόσωπα και στελέχη του κομματικού σωλήνα
*Η ηγετική ομάδα ακολουθεί αμυντική στάση, με κατά καιρούς επιθέσεις, και δεν επιδιώκει τη μετωπική –εφ’ όλης της ύλης- σύγκρουση με την κυβέρνηση
*Η παρουσία του ΛΑΟΣ εξακολουθεί και δημιουργεί προβλήματα. Σε κρίσιμα θέματα για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους (π.χ. λαθρομετανάστευση, εγκληματικότητα, εθνικά θέματα, κ.α.), η Ν.Δ. αφήνει πεδίο στο κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες