Έχουμε γράψει και πάλι ότι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης παίζουν πολύ βρόμικα παιχνίδια με τις χώρες, όμως, υπάρχει και μια δόση αλήθειας σε όσα αναφέρουν και πράττουν για την Ελλάδα. Έτσι, μετά την τριπλή σφαλιάρα που μας έδωσε η Moody’s σειρά φαίνεται ότι θα πάρει η Standard & Poor΄s η οποία απειλεί με υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της ελληνικής οικονομίας. Πέρα από τη σημασία που έχει μια νέα υποβάθμιση κι αν είναι στημένο παιχνίδι ή πραγματικότητα, υπάρχουν τα εξής δεδομένα που είναι εξαιρετικά ανησυχητικά:
antinews.gr
- Γιατί μας υποβαθμίζουν οι ξένοι οίκοι αν, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση όλα πάνε καλά και ανακάμπτει η οικονομία. Δεν έχει λογική εκτός κι αν οι αναλυτές βλέπουν και πράγματα που κρύβει κάτω από το χαλί η κυβέρνηση. Αν για παράδειγμα για τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι τίποτε η μαύρη τρύπα 1 δις ευρώ για τους ξένους είναι πολλά. Δείχνει ότι η οικονομία βουλιάζει και το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ικανό ούτε τους φόρους να μαζέψει. Είναι όμως ικανό να διαλύσει την αγορά και να φέρει χιλιάδες λουκέτα, επομένως και λιγότερες εισπράξεις για το κράτος.
- Πώς γίνεται η κυβέρνηση να είναι στις Βρυξέλλες και οι οίκοι να μη «φοβούνται» μια λύση που θα κλείσει τα στόματα των εντολοδόχων τους. Διότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι καθαρά όργανα κερδοσκόπων. Αν λοιπόν οι κερδοσκόποι δεν φοβούνται μήπως η Ελλάδα πάρει «πακέτο» από τη Μέρκελ, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι δεν υπάρχει λύση. Ακόμη και να γίνει επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου (0,5% διαρρέουν οι Γερμανοί) οι αναλυτές – αξιολογητές είναι σίγουροι ότι αυτό δε φτάνει, επομένως καλά κάνουν και υποβαθμίζουν μια χρεοκοπημένη χώρα.
- Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης εκβιάζουν την Ελλάδα λέγοντας ότι θα μας υποβαθμίσουν αν δεν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο. Διαβάστε τι λέει αναλυτής της S&P στο Capital: «Θα διατηρήσουμε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας, αν δεν ανατραπεί η άποψη μας για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η υπαγωγή των ομολογιούχων της Ελλάδας στα δάνεια του μηχανισμού στήριξης αλλά και οι κανόνες που διέπουν την διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους υπό το μηχανισμό. Αν, στον αντίποδα, καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως οι όροι δανεισμού, όπως αυτές περιγράφονται από το μηχανισμό, εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενδέχεται να προβούμε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά πάσα πιθανότητα, όχι περισσότερο από δύο βαθμίδες.
Αν, από την άλλη πλευρά, διαπιστώσουμε ότι οι συνθήκες δανεισμού από το μηχανισμό – που περιγράφονται ανωτέρω – επιβεβαιωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα μειώναμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, κατά πάσα πιθανότητα όχι περισσότερο από δύο βαθμίδες.
Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθεί και για λόγους, που δεν έχουν σχέση με τον προτεινόμενο μηχανισμό, αν η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα υπονομεύεται από την αντιπολίτευση ή ουσιαστικά αποδυναμωθεί για άλλους λόγους, αυξάνοντας την πιθανότητα αποτυχίας να συμμορφωθεί πλήρως με το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου