22/3/11

Κλήσεις για τις υποβρύχιες μίζες


Με την ιδιότητα του υπόπτου θα κληθούν 37 πρόσωπα στον εισαγγελέα, σχετικά με τις "προμήθειες" για υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Θα εξεταστούν στελέχη του ΥΕΘΑ, μέλη επιτροπών και ιδιώτες. Τα στοιχεία και η μεγάλη ζημιά για το ελληνικό δημόσιο

Ραβασάκι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών θα λάβουν τις επόμενες ημέρες 37 πρόσωπα, σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων τύπου 214 και τις "προμήθειες" από γερμανική εταιρεία.

Οι κλήσεις θα αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τα πρόσωπα που καλούνται να λογοδοτήσουν προέκυψαν ως εμπλεκόμενα από τα στοιχεία της Εισαγγελίας και το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο διαβιβάστηκε στο Οικονομικό Τμήμα πριν από λίγες ημέρες.
Οι 37 που καλούνται ως ύποπτοι είναι κυρίως πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών που είχαν συσταθεί για την προμήθεια των υποβρυχίων, αλλά και ιδιώτες.
Φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση από το 1998, όταν και αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμάγκα  έως και το 2002 που έγιναν τροποποιήσεις των αρχικών συμβάσεων για αντισταθμιστικά οφέλη και άλλα.
Πιθανό να φτάσει η υπόθεση στη Βουλή
Η έρευνα της Εισαγγελίας συνεχίζεται και για το διάστημα μετά το 2002,ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Το θέμα αυτό θα κριθεί από την αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων στοιχείων αλλά και αυτών που θα προκύψουν από την πορεία της έρευνας.
Με τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να προκύπτει ζημιά του δημοσίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η απώλεια από τη μη εκτέλεση των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία, προερχόμενα από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, φαίνεται να προκύπτει ποσό 55 εκατομμυρίων ευρώ που, σύμφωνα με καταθέσεις Γερμανών, διατέθηκε σε "ωφέλιμες πληρωμές", κάτι αντίστοιχο με την "καλλιέργεια κλίματος" της Siemens.
/news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες