ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

22/3/11

Εθνική ένωση Αλβανίας - Κοσόβου ζητεί ο Κοσοβάρος πρόεδρος

Ο Αλβανός πρόεδρος (αρ) με τον πρόεδρο του ΚοσόβουΤίρανα, Αλβανία
Την ανάγκη μιας «εθνικής ένωσης μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσόβου», σύμφωνα με τις συστάσεις και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε σε ομιλία του ενώπιον της αλβανικής Βουλής ο πρόεδρος του Κοσόβου, Μπεντζέτ Πατσόλι.

«Το κοινό μέλλον μας είναι η εθνική μας ένωση, όχι όμως όπως τη φαντάζονται κάποιοι. Η εθνική μας ένωση πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις
συστάσεις και τα πρότυπα της ΕΕ. Εμείς θα σπάσουμε τα εμπόδια και τα σύνορα, όχι με βία, αλλά με αγάπη» δήλωσε ο κ. Πατσόλι.

Πρόσθεσε ότι «η Αλβανία και το Κόσοβο πρέπει να επενδύσουν σε νέες πηγές ενέργειας στην κατασκευή ενός κοινού ενεργειακού συστήματος, ούτως ώστε οι χώρες μας να γίνουν σημαντικοί παράγοντες στον τομέα αυτό».

Ο πρόεδρος του Κοσόβου τόνισε την ανάγκη «εναρμόνισης της νομοθεσίας της Αλβανίας και του Κοσόβου, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, γνώσεων και κεφαλαίων». Ζήτησε, επίσης, οι δύο χώρες να προχωρήσουν σε ένα ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, ο οποίος ολοκληρώνει την Τρίτη τη διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα, είχε τη Δευτέρα συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας. Σε ειδική τελετή τού απονεμήθηκε ο τίτλος «dr. Honoris Causa» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Τιράνων και παρέλαβε από το δήμαρχο της αλβανικής πρωτεύουσας, Εντί Ράμα, το κλειδί της πόλης.

Στις 28 Μαρτίου ο β' γύρος συνομιλιών

Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Στην ημερήσια διάταξη του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών του Βελιγραδίου και της Πρίστινας ενδέχεται να βρεθούν και τα ζητήματα της ηλεκτρικής ενέργειας και της ελεύθερης διακίνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε».

«Στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών θα εξεταστούν θέματα που παραμένουν ανοιχτά από τον πρώτο γύρο, θέματα που αφορούν την τελωνειακή αρχή του Κοσόβου, τα κτηματολόγια, την εναέρια κυκλοφορία, τη συμμετοχή του Κοσόβου σε περιφερειακές πρωτοβουλίες» τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το θέμα των μητρώων, όπου διαφάνηκε η πιθανότητα προόδου και ενδεχόμενης συμφωνίας» σημειώνεται στο δημοσίευμα της Koha Ditore και προστίθεται ότι είναι πιθανό να γίνει αναφορά και στα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας ατόμων.
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες