ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

22/3/11

Λιβύη: Σφυροκόπημα για τρίτη συνεχή νύχτα


Σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση της "Αυγής της Οδύσσειας". Με άγριες επιθέσεις απαντά ο Καντάφι. Νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τρίτη, καθώς η Συμμαχία παραμένει διαιρεμένη. O Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες. Δείτε live εικόνα. Συνεχής ενημέρωση (Pics+Vids)

Συνεχίστηκαν για τρίτη νύχτα οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη με το ΝΑΤΟ να μην έχει ακόμη αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το "βάρος" της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μοιράζεται ισότιμα μεταξύ των συμμάχων.

Επίσης διευκρίνισε, ότι οι ΗΠΑ αν και επιθυμούν να δουν τον Καντάφι να αποχωρεί από την εξουσία, ο στόχος των επιχειρήσεων δεν είναι ο ίδιος αλλά η προστασία των πολιτών, το ίδιο υποστηρίζουν και οι ηγεσίες της Βρετανίας και της Γαλλίας. Παράλληλα το καθεστώς στη Λιβύη ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη ακριβώς μια εβδομάδα μετά και την έγκριση του ψηφίσματος 1973 για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Βομβαρδίζουν την Τρίπολη
Ισχυρή έκρηξη, που την ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά τα οποία φώτισαν το νυχτερινό ουρανό της λιβυκής πρωτεύουσας, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Τρίπολη.

 Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η έκρηξη και τα πυρά προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι.
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι πολλές περιοχές δέχθηκαν επιθέσεις από τον "στρατό των σταυροφόρων"
Από την άλλη πλευρά όμως οι πληροφορίες θέλουν τον Καντάφι να μην κάνει πίσω ούτε στρατιωτικά.

 Το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Arabiya μετέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η δυτική λιβυκή πόλη Μισράτα ελέγχεται τώρα από δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με εκπρόσωπο των δυνάμεων του Καντάφι, τον οποίον και επικαλέστηκε.

 Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν νωρίτερα ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ σε ένα πλήθος άοπλων ανθρώπων στην Μισράτα και χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των αεροπορικών βομβαρδισμών.
Εν τω μεταξύ, βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης, 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, βομβαρδίστηκε, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τις φλόγες να υψώνονται στο χώρο της βάσης.

 Η ναυτική Βάση της Μπουσέτα χτυπήθηκε λίγο μετά τις 19:00 GMT, σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η λιβυκή κρατική τηλεόραση η οποία μετέδωσε ότι η διεθνής Συμμαχία βομβάρδισε την Τρίπολη.
Μέλη του Κογκρέσου επικρίνουν τον Ομπάμα για τη Λιβύη
Πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου επέκριναν την κυβέρνηση Ομπάμα σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης, εκφράζοντας ταυτόχρονα φόβους για την έναρξη μιας ατέρμονης σύγκρουσης αλλά και για πιθανά λιβυκά αντίποινα.
Στα αριστερά του πολιτικού χώρου του προέδρου Ομπάμα, ο πρόεδρος επικρίθηκε από τον βουλευτή των Δημοκρατικών, Μάικλ Χόντα, γιά τον οποίο οι αεροπορικές επιδρομές "στέλνουν το μήνυμα στον κόσμο ότι η αμερικανική δημοκρατία είναι βαθιά δυσλειτουργική" δεδομένου ότι, σύμφωνα με την κείμενη αμερικανική νομοθεσία, το Κογκρέσο αποφασίζει για την κήρυξη πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Το Πεντάγωνο έδρασε "βασιζόμενο σε εκτιμήσεις που σχετίζονται με την ενέργεια, κάτι σαφές--την ώρα που γνωρίζουμε ότι η Λιβύη κατέχει τα έβδομα σε μέγεθος αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως", τόνισε ο βουλευτής Χόντα. "Το μήνυμα είναι εξίσου σαφές, οι ΗΠΑ πράττουν πολύ λίγα πράγματα γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το δυτικό Σουδάν, όπου τα ενεργειακά αποθέματα δεν είναι σημαντικά".

 Από την πλευρά της, η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Κάντις Μίλερ, μέλος της Επιτροπής Ομοσπονδιακής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκρινε "πολύ τρομακτικό, όσο και απαράδεκτο" ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε για τη Λιβύη χωρίς να ζητήσει μία σύμφωνη γνώμη από την πλευρά του Κογκρέσου.

 "Όσον αφορά τη Λιβύη, διερωτώμεθα: ποιος είναι ο στόχος; ποιος είναι ο ρόλος μας;" έθεσε από την πλευρά του το ερώτημα ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Μπαράσο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, προειδοποιώντας συγχρόνως γιά το "γρανάζι", που θα υποχρέωνε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να παραμείνουν "για εβδομάδες, ίσως και μήνες" στην περιοχή της Λιβύης.

 Τέλος, η Ρεπουμπλικανή πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα όφειλε να αποσαφηνίσει δημόσια, πριν λάβει την απόφαση της εμπλοκής των ΗΠΑ στη Λιβύη,"ποια αμερικανικά συμφέροντα από την πλευρά της κρατικής ασφάλειας διακυβεύονται στη Λιβύη. Θα πρέπει ο πρόεδρος να έχει κατά νου τις επιθέσεις του Καντάφι κατά δυτικών στόχων, που αφαίρεσαν τη ζωή Αμερικανών τη δεκαετία του 1980». Η βουλευτής αναφερόταν, κυρίως, στη συντριβή στη Σκοτία, το 1988, ενός αεροσκάφους της PanAm, μετά την ανατίναξή του εν πτήσει, από την οποία περίπου 270 άνθρωποι σκοτώθηκαν--στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί.
Φόβοι για πόλεμο διαρκείας
Για στρατιωτική εμπλοκή διαρκείας κάνει λόγο ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος, την ώρα που η επιχείρηση "Αυγή της Οδύσσειας" είναι σε εξέλιξη. Ο Μουαμάρ Καντάφι έχει ήδη προειδοποιήσει για "μακρύ πόλεμο".
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λιβύη έχουν ως στόχο την προστασία των αμάχων και δεν στοχεύουν τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χωρίς να πείθει ιδιαίτερα.
Οι αντάρτες από την πλευρά τους θέλουν τον συνταγματάρχη ζωντανό για να τον δικάσουν, ενώ το τελευταίο 24ωρο παραμένει άφαντος, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι κρύβεται στην έρημο, σε περιοχή που ελέγχει η φυλή του

 Την ίδια στιγμή οι μάχες συνεχίζονται με τους αντικαθεστωτικούς να προσπαθούν να ανακαταλάβουν πόλεις και τις δυνάμεις του Καντάφι να απαντούν με λυσσαλέες επιθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στρατιώτες πιστοί στον Μουαμάρ Καντάφι, άνοιξαν πυρ στην πόλη Μιζράτα, εναντίον αμάχων, αμάχων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 άτομα.

 Καμμένα άρματα μάχης και οχήματα του στρατού της Λιβύης, βρίσκονται ακινητοποιημένα στους δρόμους, μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς από τις δυτικές χώρες.
Οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν ν' ανακτήσουν τον έλεγχο της Αζνταμπίγια, σύμφωνα με την εφημερίδα. Απωθήθηκαν από ρουκέτες του λιβυκού στρατού, που ελέγχει τις εισόδους της πόλης.

 Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον  Ναμίκ Ταν, Τούρκο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, τέσσερις εργαζόμενοι των New York Times-δύο ρεπόρτερ και δύο φωτογράφοι- αφέθηκαν ελεύθεροι από το καθεστώς και είναι στο δρόμο της επιστροφής από τη Λιβύη.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες