Εκκληση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μαζευτούν οι 40.000 τόνοι σκουπιδιών, απευθύνει ο περιφερειάρχης. Θετικά στο αίτημα ανταποκρίθηκαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ωστόσο περιμένουν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των συμβασιούχων.
Με 24ωρη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, μετά τη λήξη συμβάσεων 100 εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμο και Κοινοτήτων Ν. Αττικής.
Ουρές που φτάνουν ακόμα και τα 4 χλμ., σχημάτισαν χθες τα απορριμματοφόρα, ενώ η αναμονή ξεπερνά τις δύο ώρες για κάθε όχημα
Το θέμα έθεσε χθες ο περιφερειάρχης Αττικής Ηλ. Λιακόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΕΣΔΚΝΑ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να καταβληθεί οποιαδήποτε δυνατή προσπάθεια ώστε να μαζευτούν οι 40.000 τόνοι απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες στο Λεκανοπέδιο.
Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα, επιφυλάχτηκαν, ωστόσο, να δώσουν την τελική
τους απάντηση σήμερα, μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο των 30 συμβασιούχων του ΕΣΔΚΝΑ, που ζητούν παραμονή στην εργασία τους.
Αν η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώσει τους συμβασιούχους, τότε όπως είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο, Γ. Χάρδας, θα καταβληθούν προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της Αττικής από τα σκουπίδια. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεδριάσουν σήμερα για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους.
«Ηδη οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, καθώς από τις 6 ώρες που προβλέπεται, απασχολούνται πάνω από 12 ώρες», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γ. Χάρδας.
Ταυτόχρονα η Διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου ζήτησε από τον περιφερειάρχη την πρόσληψη 28 ατόμων με δίμηνη σύμβαση, (χειριστές βαρέων οχημάτων και εργάτες), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Ο ΧΥΤΑ Φυλής, ο μοναδικός που εξυπηρετεί το Λεκανοπέδιο, λειτουργεί μόνο 11 από τις 22 ώρες από την περασμένη Πέμπτη, οπότε και έληξαν οι συμβάσεις 100 υπαλλήλων.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αττική είναι ασφυκτική, καθώς τα σκουπίδια δεν μπορούν να απορροφηθούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.
Τα απορριμματοφόρα σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων (χθες έφτασαν τα 4 χλμ.), ενώ η αναμονή ξεπερνά τις 2 ώρες για κάθε όχημα του δήμου.
ΔιαχείρισηΕνδεικτικό είναι πως η χωματερή διαχειρίζεται μόνο 4.000 τόνους απορριμμάτων, από τους περίπου 7.000 που παράγει καθημερινά η Αττική.
Στην περίπτωση που λήξουν οι συμβάσεις των 30 εργαζομένων, τότε, σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς η χωματερή θα δέχεται ακόμη λιγότερα απορρίμματα, δηλαδή περί τους 3.000-3.500 τόνους.
Οξυμένο είναι το πρόβλημα και στον Πειραιά, όπου 3.000 τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται στους δρόμους, ενώ κάθε ημέρα προστίθενται άλλοι 400 τόνοι. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς υπολειτουργεί κι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Γκιτάκο, γενικό γραμματέα του σωματείου εργαζομένων στην καθαριότητα, λειτουργούν τα 23 από τα 40 απορριμματοφόρα της υπηρεσίας, λόγω βλαβών, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Παράλληλα, πρόκειται να λήξουν συμβάσεις 80 υπαλλήλων.
Χθες υπέβαλε την παραίτησή του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Πειραιά Π. Αβραμίδης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για το άλυτο πρόβλημα της καθαριότητας στο Λεκανοπέδιο.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, ζητεί επείγουσα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να υπάρξει διετής μεταβατική περίοδος στην εφαρμογή του νέου νόμου περί προσλήψεων ειδικά για τον τομέα της καθαριότητας και τους παιδικούς σταθμούς των δήμων.
ΕΣΔΚΝΑ
Ελάχιστο το προσωπικό που έχει απομείνει
Συνολικά 450 εργαζομένους διαθέτει ο ΕΣΔΚΝΑ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής. Από αυτούς οι 250 είναι μόνιμοι και 200 συμβασιούχοι, εκ των οποίων οι 100 αποχώρησαν προ ημερών καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους. Σήμερα πρόκειται να κριθεί η τύχη άλλων 30 συμβάσεων, ενώ οι υπόλοιπες λήγουν σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με τους εργαζομένους στον ΧΥΤΑ Φυλής, οι περισσότεροι συμβασιούχοι εργάζονται στο «μέτωπο» της χωματερής.
Ενδεικτικά, από τους 40 χειριστές προωθητήρων, που διαμορφώνουν τους όγκους των σκουπιδιών, έχουν μείνει 7, ενώ από τους 30 εργάτες που απασχολούνταν στην Υγειονομική έχει παραμείνει μόνον ένας.
Την ίδια στιγμή, από τους 18 φύλακες που ελέγχουν τα απορρίμματα που εισέρχονται στον ΧΥΤΑ έχουν μείνει 2, με αποτέλεσμα κανείς να μην είναι σε θέση να ελέγξει αν στον χώρο εισέρχονται τοξικά, νοσοκομειακά απόβλητα και άλλα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και την υγεία των εργαζομένων απορρίμματα. Επίσης, από τους 20 υπαλλήλους που ζυγίζουν τα απορρίμματα έχουν μείνει μόλις δύο, οι οποίοι αδυνατούν να ελέγξουν πόσοι τόνοι σκουπιδιών μπαίνουν στη χωματερή.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου