30/11/10

Για να αποφύγουν το λουκέτο

Οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απολύσεις μέσα στην επόμενη χρονιά προκειμένου να επιβιώσουν. Τρόμο προκαλούν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ΕΣΕΕ.

 
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με προβλέψεις, μέσα στο 2011 μία στις δύο επιχειρήσεις θα προβεί σε απολύσεις τουλάχιστον του μισού προσωπικού.
Ήδη 27.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο βωμό της οικονομικής κρίσης, ενώ οι πτωχεύσεις αφορούν σχεδόν το 50% των καταστημάτων με είδη ένδυσης και υπόδυσης.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου, το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις το προσεχές διάστημα κυμαίνεται κοντά στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς διαμορφώνεται κοντά στο 3 %
Τα στοιχεία παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο οποίος και επεσήμανε ότι οι προβλέψεις των εμπόρων για τις πωλήσεις, τα κέρδη αλλά και τις επενδύσεις είναι μειωμένες.

Η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται ήδη από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας. Στο σύνολο της οικονομίας, η απασχόληση μειώθηκε κατά 104.920 άτομα που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις θέσεις χάθηκαν από τον τομέα του εμπορίου.
Οι απολύσεις έπληξαν περισσότερο γυναίκες και νέους, αλλά στην ανεργία πέρασαν και 45 - 50.000 αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ που επικαλέστηκε ο κ. Κορκίδης.
Για το 2011, το 43,7 % των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είναι 15 %. Το 65 % των "μεγάλων" προβλέπει μείωση και των επενδύσεων (82 % οι ΜΜΕ) ενώ το 60 % μικρών και μεγάλων αναμένουν μείωση πωλήσεων και κερδών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Κορκίδης το 2010 οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 44%, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 55 % έναντι 45 % των κερδοφόρων και η πτώση του τζίρου άγγιξε για πρώτη φορά και τα τρόφιμα, φτάνοντας στο10 %.
Στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη η μείωση είναι 15%, στα φάρμακα-καλλυντικά 17% και στην ένδυση-υπόδηση 40%.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες