30/11/10

Τα γκρίζα σημεία της επιμήκυνσης

οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να ξεδιαλύνουν αν το σταθερό επιτόκιο αυξάνεται από το 5,5% στο 5,8 και αν η επιμήκυνση αφορά το σύνολο του δανείου, ή τμήμα του.Βαθιά ανάσα για την ελληνική οικονομία, καθώς η επιμήκυνση που εξασφάλισε η χώρα μας στην αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ μείωσε κατακόρυφα τα ποσά που θα κληθούμε να πληρώσουμε το 2014 και 2015.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, «θα εξετάσει άμεσα την ανάγκη να εναρμονιστεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας με αυτά της Ιρλανδίας».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ δε συνδέεται ούτε με λήψη νέου δανείου, ούτε με επιμήκυνση του Μνημονίου. «Με τη χθεσινή απόφαση για την Ιρλανδία ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι εφόσον εγκριθούν αποφάσεις του Eurogroup από τα εθνικά κοινοβούλια, ο χρόνος αποπληρωμής των 100 δισ. ευρώ, από 5 χρόνια αυξάνεται σε 11 χρόνια, ενώ το επιτόκιο, από 5,5% σήμερα θα αυξηθεί στο 5,8%.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα το Δεκέμβριο, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να ξεδιαλύνουν:

• Αν το σταθερό επιτόκιο αυξάνεται από το 5,5% στο 5,8 και

• Αν η επιμήκυνση αφορά το σύνολο του δανείου, ή τμήμα του.

Επ΄αυτού ο Γιώργος Παπακωνταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ισχύσει από την επόμενη δόση των 15 δισ. που θα δοθεί το Μάρτιο του 2011, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το θέμα και πολύ σύντομα θα κάνουμε την πρότασή μας για να επεκτείνουμε την αποπληρωμή, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό για την διατηρισημότητα του ελληνικού χρέους.»

Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. «Είστε ένας λαός έξυπνος και ξέρετε ότι μπορείτε, παρά τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζετε, να τα καταφέρετε», ανέφερε.

Ως θετική για την οικονομία, αλλά και τις ελληνικές τράπεζες χαρακτήρισε την εξέλιξη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος.

Πάντως, όπως φάνηκε, οι αγορές υποδέχθηκαν μάλλον χλιαρά τις εξελίξεις στο ελληνικό χρέος, καθώς το spread των δεκαετών ομολόγων, μετά από μία μικρή πτώση μέσα στην ημέρα, κινήθηκε ελαφρά ανοδικά στις 931 ΜΒ, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου παρουσίασαν μικρή μεταβολή στις 962 μονάδες.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες