ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

30/11/10

H μεγάλη ληστεία των Ταμείων

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ξεκίνησε στον ΟΑΕΕ αποκάλυψε τη μεγάλη ληστεία σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Μόνο σε ένα μήνα μειώθηκαν κατά 46% οι δαπάνες για φάρμακα!

Κυκλώματα επιτηδείων -στα οποία συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά ακόμα και ασφαλισμένοι- λυμαίνονται τα Ταμεία και εκτοξεύουν στα ύψη τις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις ένα μήνα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ η φαρμακευτική δαπάνη στο Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων καταγράφει μείωση της τάξης του 46%.

Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι αποκαλύπτουν πως 10.000 συνταξιούχοι κατάφεραν να παίρνουν κάθε μήνα το ΕΚΑΣ παρότι έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο. Ο περιορισμός της σπατάλης στους κλάδους Υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πακέτο μέτρων. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και στο τέλος της χρονιάς τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν εξοικονομήσει το ποσό των 850 εκατομμυρίων ευρώ.
Νέα αύξηση στα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται την επόμενη χρονιά, οπότε και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα φάρμακα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το 2011 το όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία από τον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους Υγείας θα αγγίξει τα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το τελευταίο πεντάμηνο έπεσε στο μισό η προμήθεια υγειονομικού υλικού στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και μειώθηκε κατά 1/3 η δαπάνη για την αγορά φαρμάκων. "Ξεκινάμε μια νέα διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα φάρμακα" σημειώνει στο "Εθνος" ο διοικητής Αρης Μουσιώνης, προαναγγέλλοντας ότι στο εξής θα είναι ακόμα πιο απαιτητικός στις διαπραγματεύσεις με εταιρείες που προμηθεύουν τα ίδια φάρμακα σε διαφορετικές τιμές.
Ελεγχοι
Στο μεταξύ, οι μέχρι τώρα έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία αποκαλύπτουν ιστορίες καθημερινής τρέλας: Γιατροί διακινούν τις συνταγές σαν "λευκές" επιταγές, φαρμακοποιοί πληρώνονται δύο φορές το κάθε φάρμακο (από το Ταμείο και από τους ασφαλισμένους) και βιβλιάρια ασφαλισμένων "γεμίζουν" με φάρμακα, που δεν έχουν ωστόσο χρησιμοποιηθεί.
Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα φάρμακα που γράφει ο κάθε γιατρός και τις συνταγές που εκτελεί ο κάθε φαρμακοποιός. Το μέτρο εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο στον ΟΑΕΕ με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα μήνα στο Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 46%.
Από τον Ιανουάριο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί στο ΙΚΑ και ήδη προγραμματίζεται η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε δύο υποκαταστήματα μέσα στον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια τη "σκυτάλη" θα πάρει ο ΟΓΑ και μέχρι τον Απρίλιο το μέτρο θα εφαρμόζεται στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων.
Στο ενδιάμεσο συνεχίζονται οι έλεγχοι για να μπει τέλος στα κυκλώματα, που απομυζούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν:
1. Στην Αρκαδία σε φαρμακείο βρέθηκαν 3.400 κουτιά, χωρίς ωστόσο τις ταινίες. Οπως αποκαλύφθηκε, ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός είχε κολλήσει τις ταινίες σε βιβλιάρια ασθενών για να πάρει τα χρήματα από τα Ταμεία. Στη συνέχεια πουλούσε τα φάρμακα -χωρίς βέβαια τις ταινίες- σε ασθενείς που δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν στον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. ήταν ανασφάλιστοι, δεν είχαν χαρτί από γιατρό). Ετσι εισέπραττε δύο φορές χρήματα για το κάθε φάρμακο που πουλούσε.
2. Στην Αργολίδα γιατρός βρέθηκε με 67 βιβλιάρια ασθενών στα χέρια του. Από τους ελέγχους προέκυψε πως ο συγκεκριμένος γιατρός έγραφε τα εμβόλια σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Ωστόσο έκανε τα εμβόλια σε ασθενείς που δεν καλύπτονταν από το συγκεκριμένο Ταμείο.
3. Στην Κρήτη αποκαλύφθηκε "συνεργασία" νοσοκομειακών γιατρών, γιατρών του ΙΚΑ και φαρμακοποιών. Οι εμπλεκόμενοι έγραφαν στα βιβλιάρια ασθενών διάφορα φάρμακα, χωρίς οι τελευταίοι να το γνωρίζουν.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το 2009 άγγιξε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων πέρυσι έφτανε το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες