ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

30/11/10

Στην τελική ευθεία οι συμβάσεις

Τις επόμενες 10 ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση. Τέσσερα τα μέτωπα, για τα οποία το υπουργείο Εργασίας αναζητεί συγκλίσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει την Πέμπτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους.


Τα περιθώρια απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές εξετάζεται να κυμαίνονται από 10% έως 20%
Τα περιθώρια απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές εξετάζεται να κυμαίνονται από 10% έως 20%

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη ένας άτυπος γύρος επαφών για να διαπιστωθεί σε ποια θέματα μπορεί να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Μέσα στην εβδομάδα το θέμα θα κλείσει, καθώς η σχετική ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Στο μεταξύ, σήμερα θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα της Συνομοσπονδίας, η οποία θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Οσον αφορά την επικείμενη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας, στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
Τα κεντρικά σημεία πάνω στα οποία θα κληθούν να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι είναι τα εξής:

  • Τα περιθώρια απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι η απόκλιση να κυμαίνεται από 10% έως 20%, χωρίς ωστόσο οι μισθοί να "πέφτουν" κάτω από την εθνική σύμβαση.
Σημειώνεται πως η τρόικα ζητεί πιστή εφαρμογή του μνημονίου, κάτι που συνεπάγεται οριζόντια εφαρμογή του μέτρου χωρίς περιορισμούς.
  • Η διάρκεια των επιχειρησιακών συμβάσεων, που αναμένεται να είναι ένα έτος με δυνατότητα επέκτασης για άλλο έναν χρόνο.
  • Ο τρόπος υπογραφής της επιχειρησιακής σύμβασης και ο ρόλος των συνδικάτων στην τελική συμφωνία. Η διαπραγμάτευση στις μεγάλες επιχειρήσεις θα γίνεται μεταξύ του εργοδότη και του σωματείου.
Μικρές επιχειρήσειςΗ ΓΣΕΒΕΕ ζητεί να υπάρξει λύση, ώστε να μπορεί να επεκταθεί και στις μικρές επιχειρήσεις η διαπραγμάτευση. Ετσι αναμένεται να βρεθεί λύση μέσα από τη δημιουργία ενώσεων προσώπων, που θα αναλάβουν τη διαπραγμάτευση στις μικρές επιχειρήσεις.
  • Η επέκταση των συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στη συλλογική διαπραγμάτευση.
Σήμερα οι συμβάσεις που υπογράφονται από την πλειοψηφία των εργοδοτών (δηλαδή πάνω από το 50%) επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.
Στο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης, θέμα που ωστόσο αποτελεί αιτία πολέμου για τα συνδικάτα. Σε περίπτωση που δεν ισχύει η επέκταση των συμβάσεων σε έναν κλάδο, ανοίγει ο δρόμος ακόμα και για ατομικές συμφωνίες σε κάθε επιχείρηση.
Στο μεταξύ, σε θέση μάχης είναι τα συνδικάτα, που έχουν ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση απεργίας στις 15 Δεκεμβρίου.
Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων
Βέτο από τον Χρ. Πολυζωγόπουλο
Αντίθετος με το ενδεχόμενο κατάργησης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων στο σύνολο των εργοδοτών, δηλώνει ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό σημειώνει πως «αν νομοθετηθεί κάτι τέτοιο, αποσταθεροποιείται ή και καταργείται η συλλογική διαπραγμάτευση και περιθωριοποιείται ο κοινωνικός διάλογος». Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «οι συζητήσεις για όλες αυτές τις αλλαγές, που μόνο μεταρρυθμίσεις δεν είναι, γίνονται έξω από θεσμοθετημένες διαδικασίες που σύμφωνα με τη Νομοθεσία αλλά και το Σύνταγμα θα έπρεπε να διεξάγονται και στο πλαίσιο της ΟΚΕ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες