ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

2/12/10

Συγχωνεύονται σχολεία

Σε εξοικονόμηση πόρων προσβλέπει η νέα δομή στην εκπαίδευση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας με συγχωνεύσεις σχολείων και κατάργηση όλων των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Άρχισαν ήδη αντιδράσεις.


 
Σε ένα νέο μοντέλο διοικητικής δομής στα σχολεία προχωρά το υπουργείο Παιδείας, με καταργήσεις σχολικών μονάδων και Γραφείων Διοίκησης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ είναι σίγουρο ότι από τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και ολιγοθέσιων σχολείων ξεκινά ο γολγοθάς μετακινήσεων των οικογενειών που ζουν στην επαρχία, προκειμένου τα παιδιά τους να φτάσουν στο πλησιέστερο δημόσιο σχολείο πλέον.
Βασικός στόχος του νέου σχεδίου είναι η αξιοποίηση του προσωπικού σε θέσεις σχολείων, η απλούστευση της δομής της διοίκησης και ο καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών.

Μεταξύ άλλων, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ολιγοθέσιων σχολείων, αλλά και η επέκταση ωραρίου των καθηγητών θα εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, που αποτελεί άλλωστε και το βασικό σκοπό του αρμόδιου υπουργείου.
Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου, το οποίο τέθηκε σε διάλογο έως τις 10 Δεκεμβρίου και επιφέρει ριζικές αλλαγές στο διοικητικό μηχανισμό του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και σε σχολικές μονάδες, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
*Θα συγχωνευθούν σχολικές μονάδες με βάση παιδαγωγικά κριτήρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συγχωνευθούν ολιγοθέσια σχολεία, που λειτουργούν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 2.000 ολιγοθέσια σχολεία και εκτιμάται ότι θα συγχωνευθούν περί τα 300 με 400.
*Θα καταργηθούν όλα τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ θα συσταθεί ενιαία δομή για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα υπάρχουν 450 Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης με υψηλό κόστος λειτουργίας (ενοίκια κτιρίων, επιδόματα θέσεων, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί).
*Θα καταργηθούν υπηρεσίες και Διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας. Από τις 40 Διευθύνσεις εκτιμάται ότι θα μείνουν περίπου οι 20. Σήμερα, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου αποτελείται από 5 γενικές Διευθύνσεις, 4 ενιαίους διοικητικούς τομείς και 2 ειδικές υπηρεσίες, 40 Διευθύνσεις (εκ των οποίων 9 ανεξάρτητες) 148 Τμήματα και 7 Γραφεία.
*Θα συγχωνευθούν ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι ένας εκ των οργανισμών αυτών μόνο για ενοίκια δαπανά περί το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
*Θα γίνει εξορθολογισμός του ωραρίου των εκπαιδευτικών και θα επανεξεταστεί το διδακτικό ωράριο των διευθυντών.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες