ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

2/12/10

Ξανά "όχι" σε μηχανισμό

Οι έντονη φημολογία για την προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. ανάγκασε για μία ακόμη φορά τον Χοσέ Θαπατέρο να προχωρήσει σε διάψευση. Πληροφορίες για άμεση σύγκλιση Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.


 
 
Υπό τις πιέσεις των αγορών και κυρίως, των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν ημερομηνία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής, ενώ σύμφωνα με πηγή της ισπανικής κυβέρνησης που μετέδωσε πληροφορίες στο Reuters, μελετούν ήδη προσεχτικά πρακτικές λεπτομέρειες υλοποίησής της.
Ωστόσο, η οριστική απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανακοινώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αργότερα εντός της ημέρας.

«Η έκβαση της συνάντησης στην ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με την ανάγκη σύγκλησης της έκτακτης Συνόδου.
Από την πλευρά της ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που στη Σύνοδο Κορυφής αποφασιστεί επιπλέον χορήγηση ρευστότητας «ίσως να μην μπορέσει από μόνη της τελικά να λύσει τα πραγματικά προβλήματα χρέους», όπως άλλωστε ανέφερε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ράινερ Μρούντερλε,ενώ αντίθετα οι χρηματαγορές ελπίζουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων από την ΕΚΤ.
Ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι η παροχή υπερβολικής ρευστότητας στην οικονομία ενέχει τον κίνδυνο δημιουργηθούν νέες φούσκες.
Ισπανία: «Δεν θα προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης»
Διέψευσε για μία κόμη φορά τις φήμες για προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, στη διάρκεια συνέντευξής του στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ο κ. Θαπατέρο επεσήμανε επίσης την ανάγκη μιας «πολύ πιο ολοκληρωμένης δημοσιονομικής πολιτικής για την ευρωζώνη».
Η πορεία ισχυροποίησης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος δεν έχει ολοκληρωθεί, πρόσθεσε ο κ. Θαπατέρο και σημείωσε ότι το ύψος των κεφαλαίων που η Ισπανία χρειάστηκε να εισφέρει στο τραπεζικό της σύστημα ήταν το χαμηλότερο έναντι οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρωζώνη.
«Ήταν μόνον 1% του ΑΕΠ ήτοι 11 δισ. ευρώ. Λιγότερα από ότι η Γερμανία, λιγότερα από ότι η Γαλλία και φυσικά λιγότερα από ότι η Βρετανία, ώστε τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να έχουν το απαραίτητο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες