ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

2/12/10

Δουλειά και το Σάββατο χωρίς υπερωρίες!

Εργάσιμο Σάββατο με συμψηφισμό, είναι μία από τις προτάσεις του ΣΕΒ προς τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών παρέδωσε στον υπουργό μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, τα οποία, όπως επισημάνθηκε, ξεπερνούν τα 230 και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία, μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρείας.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε τη μελέτη του ΣΕΒ «πολύ χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Όπως ανέφερε μάλιστα, σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.
Από την πλευρά του, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα περνά σε
καθημερινή βάση από συμπληγάδες, ενώ ανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη δημιουργία παρατηρητηρίου διοικητικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις, με βάση τη μελέτη που ολοκληρώθηκε σήμερα.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα εργασιακά, οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν να μειωθεί στο μισό το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.ά.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ειδικότερα ως προς τα «αγκάθια» της επιχειρηματικότητας, η μελέτη του ΣΕΒ εντοπίζει τις πηγές των εμποδίων στους εξής παράγοντες:
- Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων.
- Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών.
- Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους.
- Αγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.
- Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.
- Πολυνομία.
- Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.
Όπως τονίζεται μάλιστα, τα περισσότερα από τα εμπόδια δεν αφορούν ένα υπουργείο ή φορέα, αλλά περισσότερες υπηρεσίες του κράτους.

Τ.Φ.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες