ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

2/12/10

Οικονομική αστυνομία

Οικονομική αστυνομία ιδρύεται στην Ελλάδα με αρμοδιότητα την πάταξη του λαθρεμπορίου, την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και τον εντοπισμό όσων δεν καταβάλουν προβλεπόμενες εισφορές.

 

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση και οργάνωση της οικονομικής αστυνομίας υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ στο στόχαστρο της νέας υπηρεσίας μπαίνουν τα οικονομικά εγκλήματα, το λαθρεμπόριο και η σπατάλη δημοσίου χρήματος.
Πιο αναλυτικά, από εξονυχιστικό έλεγχο θα περνούν οι παράνομες νομιμοποιήσεις εσόδων, η διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, η διακίνηση χρήματος και μεταφορά κεφαλαίων, το λαθρεμπόριο, η κατάχρηση δημόσιας υπηρεσίας, η μη καταβολή προβλεπόμενων εισφορών, οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, η μη έκδοση αποδείξεων από γιατρούς, καθώς και οι παράνομες συνταγογραφήσεις.
Η νέα υπηρεσία θα στελεχωθεί από το εξειδικευμένο προσωπικό επιστημόνων που έχει προσληφθεί πρόσφατα από την αστυνομία και θα εποπτεύεται από το αρχηγείο της ΕΛ.Α.Σ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη "επιχειρείται πλέον τομή στη δράση της Ελληνικής  Αστυνομίας και υλοποιείται η  δέσμευση του πρωθυπουργού για την  ίδρυση της οικονομικής αστυνομίας".
Να σημειωθεί ότι η νέα υπηρεσία θα λειτουργεί με πανελλαδική εμβέλεια για την καταπολέμηση, τόσο του οικονομικού εγκλήματος, όσο και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Οι αξιωματικοί που θα υπηρετούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.
Σε ότι  αφορά την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αυτή θα αποτελείται πλέον από τέσσερα τμήματα.
Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων και το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Επιπλέον, στη νέα Υπηρεσία προστίθεται και η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας, ενώ  δημιουργείται το Κέντρο Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών, με στόχο την επαρκή προετοιμασία και λήψη μέτρων για την τήρηση της δημόσιας τάξης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη ποδοσφαιρικών αγώνων.
Παράλληλα, το ΚΕ.ΣΥ.Δ.Ε.Π. θα συγκεντρώνει στοιχεία και πληροφορίες για κάθε μορφής εγκληματικότητα, από ολόκληρη τη χώρα, για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κυρίως του οργανωμένου εγκλήματος.


ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες