ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

2/12/10

Παγκόσμιος συναγερμός για το ευρώ

Προ των πυλών το ευρωομόλογο. Ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, δήλωσε ο Τρισέ. Πληροφορίες για αγορά-μαμούθ κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Παγκόσμιο... συναγερμό για τη διάσωση του ευρώ σήμανε το G20, την ώρα που ο Λευκός Οίκος αποφάσιζε την αποστολή εκπροσώπου του στην Ευρώπη για να παρακολουθήσει από κοντά τις οικονομικές εξελίξεις.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ άφησε ανοιχτό παράθυρο για την έκδοση ευρω-ομολόγου
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ άφησε ανοιχτό παράθυρο για την έκδοση ευρω-ομολόγου 
 
 
Ταυτόχρονα, στην αγορά κυκλοφορούσαν πληροφορίες για αγορά-μαμούθ κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι «Financial Times» αποκάλυπταν ότι το πρώτο ευρωομόλογο βρίσκεται προ των πυλών, ενδεχόμενο που και ο ίδιος ο πρόεδρος Τρισέ άφησε ανοιχτό. «Εμείς ποτέ δεν προωθήσαμε την ιδέα των ευρωομολόγων, αλλά ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν ευρέως χθες, η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 300 δισ. ευρώ (έναντι 67 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα), ενώ εκπρόσωποι κορυφαίων funds εκτιμούν ότι για να σβήσει η φωτιά απαιτούνται 1 με 2 τρισ. ευρώ!

Με τους φόβους για ντόμινο να παραμένουν υψηλοί στην Ευρωζώνη και τα spreads σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο να έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, τα μάτια όλων θα είναι και σήμερα στραμμένα στην ΕΚΤ, υπό το φως προσδοκιών ότι ο πρόεδρος Τρισέ θα ανακοινώσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Πηγές του G20 έκαναν γνωστό στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι οι υφυπουργοί Οικονομικών από τις χώρες-μέλη εξέτασαν τη Δευτέρα, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, τη χρηματοοικονομική εικόνα της Ευρώπης.
Με αφορμή την εξέλιξη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπουίτερ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η παρούσα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο στην παγκοσμιοποίηση του φαινομένου και στην επέκτασή του στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Δημοσίευμα των «Financial Times» ανέφερε, εν τω μεταξύ, ότι το Ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα εκδώσει τον επόμενο μήνα τα πρώτα ομόλογα, για να μπορέσει να διαθέσει έκτακτα δάνεια στα χρεωμένα κράτη της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αντλήσει περί τα 5 με 8 δισ. ευρώ, με εκδόσεις ομολόγων αξιολόγησης «ΑΑΑ», ώστε να χρηματοδοτηθεί η βοήθεια προς την Ιρλανδία.
KεφάλαιαΤα περισσότερα κεφάλαια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα αντληθούν από την Ευρώπη, αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από Ασιάτες και Μεσανατολίτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων και μεγάλα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια.
Σε μια προσπάθεια «καθησυχασμού» των αγορών, ο κ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Διαβάζουμε ότι στην Ευρώπη επικρατεί χάος, ότι αποσυντίθεται και ότι το ευρώ θα εξαφανιστεί. Αυτό είναι λάθος». Αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να «υπερασπιστούν» το νόμισμά τους. Η κορύφωση των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης χρέους που κλονίζει την Ευρωζώνη ώθησε τις ΗΠΑ να αποστείλουν στην Ευρώπη τον αρμόδιο επί διεθνών θεμάτων υφυπουργό, Λάελ Μπράιναρντ, ο οποίος θα επισκεφθεί Μαδρίτη, Βερολίνο και Παρίσι, για να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες τις προοπτικές ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο ανακοίνωσε χθες νέο πακέτο μέτρων. «Καμπανάκι» υποβάθμισης χτύπησε στην Πορτογαλία η Standard & Poor’s, επικαλούμενη την πιθανότητα προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ζαν Κλοντ Τρισέ
Παρέμβαση για Ελλάδα - Ιρλανδία
«Η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι δύο χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας, όχι όμως και φερεγγυότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε παρέμβασή του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υπογράμμισε τις προσπάθειες των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την κρίση.
«Η ΕΚΤ έχει ρόλο-κλειδί για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και συντρέχουν βάσιμες προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας» δήλωσε, από την πλευρά του, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν. Αν και παραδέχτηκε ότι η Ευρωζώνη έχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά της για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει τα όργανα της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους αρχίζουν να αποδίδουν.
Κατερίνα Κοσμά
Ουάσινγκτον
Ετοιμη να ενισχύσει τον μηχανισμό μέσω ΔΝΤ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσιάζεται έτοιμη να υποστηρίξει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης μέσω επιπλέον αμερικανικής χρηματοδότησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φέρεται να δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «πολλοί άνθρωποι συζητούν γι' αυτό. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μιλήσει γι' αυτό», προσέθεσε. Τόνισε, δε, ότι «εξαρτάται από τους Ευρωπαίους» για να προχωρήσει η διεύρυνση του μηχανισμού και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς οπωσδήποτε υπό αυτές τις συνθήκες θα υποστηρίξουμε (την προσπάθεια), χρησιμοποιώντας το ΔΝΤ».
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας υπογράμμισε ότι εάν υπάρχει «μόλυνση», αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα επηρεάσει το δικό τους Πρόγραμμα Σταθερότητας. Για τον λόγο αυτό προσπαθούν να πείσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρούν σε άμεση αντίδραση κάθε φορά που μία χώρα της Ευρωζώνης δείχνει τάσεις κατάρρευσης. Αξιωματούχος του Ταμείου εξήγησε ότι η σύμπραξη των Αμερικανών με το ΔΝΤ και την Ευρώπη αποδεικνύει την αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.

 ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες