16/12/10

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ η αγαπημένη του χειμώνα

Η Δημητσάνα βρίσκεται 63 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 960 μέτρων.
Οι κάτοικοι την ονομάζουν και "Μπαρουταποθήκη" γιατί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσαν εκεί εργαστήρια παρασκευής πυρίτιδας. Η προσέλευση των επισκεπτών κάθε χρόνο είναι πολύ μεγάλη και όχι τυχαία γιατί πρόκειται για μια άκρως εντυπωσιακή πόλη με πανέμορφη αρχιτεκτονική και εντυπωσιακά μέρη.
Περιπλανόμενοι στα στενά δρομάκια της θα ταξιδέψετε στην ιστορία της θαυμάζοντας το πατρικό σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' το οποίο είναι διατηρητέο και λειτουργεί ως εκκλησιαστικό μουσείο. Μεγάλης σημασίας είναι και οι εκκλησίες που κουβαλούν ιστορία πολλών χρόνων όπως η Αγία Κυριακή, κάποιες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Η επίσκεψη στο Φαράγγι του Λούσιου ποταμού θα εντάξει στις διακοπές σας άλλη μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Κατά τη μυθολογία ονομάστηκε έτσι γιατί οι νύμφες έλουσαν το νεογέννητο Δία στα νερά του. Στην αρχαιότητα έχτιζαν γύρω του οικισμούς ολόκληρους των οποίων τα σημάδια έχουν μείνει ανεξίτηλα στο χρόνο. Περπατήστε στις όχθες του, γνωρίστε το φυσικό του πλούτο και ακούστε το νερό να αναβλύζει από κάθε σημείο. Είναι πραγματικά μία τοποθεσία που μπορεί κάποιος να απομονωθεί από το θόρυβο και τη βαβούρα και να "αδειάσει" όλες τις σκέψεις του, ενώ ενδύκνειται η πεζοπορεία και το κολύμπι. Αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε στην περιοχή αυτή θα μείνετε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο δυτικό μέρος του φαραγγιού, πάνω σε απότομο βράχο, βρίσκεται η Μονή Φιλοσόφου που ιδρύθηκε το 963 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εκεί στεγαζόταν την περίοδο της Τουρκοκρατίας και το Κρυφό Σχολειό. Σε απόσταση 4 χλμ. βρίσκεται η Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών, ενώ στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Ένας άλλος χώρος που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το Μουσείο Υδροκίνησης. Γνωρίστε πόση μεγάλη δύναμη είχε το νερό στην προβιομηχανική περίοδο και πως διευκολύνονταν τότε οι άνθρωποι με τη βοήθειά του. Επίσης θα δείτε μια νεροτριβή όπου έπλεναν τα ρούχα, έναν αλευρόμυλο που άλεθαν τα σιτηρά, ένα βυρσοδεψείο και ένα μπαρουτόμυλο. Αξίζει να το επισκευθείτε και είναι μόλις 2 χλμ. από τη Δημητσάνα. Η Δημητσάνα έχει θέα που κόβει την ανάσα αφού απλώνεται μπροστά της ο κάμπος της Μεγαλόπολης και ο Ταϋγετος. Μαγεύει με την υπέροχη αρχιτεκτονική της, τους λιθόστρωτους και πάντα καθαρούς δρόμους της και την αμφιθεατρική της δόμηση. Θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε κατάλυμα για τη διαμονή σας γιατί όλα είναι φινετσάτα, προσεγμένα και κρατούν καλά το παραδοσιακό τους ύφος. Για την βραδινή σας έξοδο μπορείτε να επιλέξετε κάποιες από τις παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα όπου μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα τοπικά προϊόντα και σουβενίρ.
Από τη Δημητσάνα έχετε τη δυνατότητα να κατευθυνθείτε προς τη Βυτίνα, τη Στεμνίτσα μόλις 8 χλμ. και την Τρίπολη καθώς και στα χωριά της Ηραίας, Λουτρά, Παλούμπα και Ράφτη. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες