ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

16/12/10

Wikileaks: Έκρηξη σε πλατφόρμα της στο Αζερμπαϊτζάν απέκρυψε η BP

Πλήγμα υπέστη η BP στο Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά την έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, όμως κατάφερε να απομακρύνει με ασφάλεια τους εργαζόμενους σε αυτήν, αποκαλύπτει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο Wikileaks.
Όπως προκύπτει και από άλλα τηλεγραφήματα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την BP ότι κλέβει πετρέλαιο από τη χώρα του και ότι χρησιμοποιεί «ήπιο εκβιασμό» για να διασφαλίσει τα δικαιώματα να διατηρεί τεράστια αποθέματα αερίου στην περιοχή της Κασπίας.
Επίσης, η Chevron Corp διαπραγματεύτηκε με την Τεχεράνη για την εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος πετρελαίου και από τις δύο πλευρές των συνόρων Ιράκ-Ιράν, παρά τις αμερικανικές
κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, αναφέρουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως από τα τηλεγραφήματα αυτά προκύπτει μια σημαντική ομοιότητα ανάμεσα στην καταστροφή που προκλήθηκε από πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο και την διαρροή στο Αζερμπαϊτζάν 18 μήνες νωρίτερα.
Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι ορισμένοι εταίροι της BP στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν ήταν ενοχλημένοι από την στάση της εταιρίας να αποκρύψει πληροφορίες και από αυτούς τους ίδιους για το ατύχημα. Επισημαίνουν ακόμα πως η BP ήταν τυχερή γιατί κατάφερε να απομακρύνει με ασφάλεια του 212 εργαζόμενους αμέσως μετά το ατύχημα, εξαιτίας του οποίου η παραγωγή μειώθηκε κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα για ένα διάστημα αρκετών μηνών.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται άλλα διπλωματικά έγγραφα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ είχε κατηγορήσει την BP ότι κλέβει πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Αζερμπαϊτζάν και χρησιμοποιεί «ήπιο εκβιασμό» για να διασφαλίσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.
Ο Αλίγεφ κατήγγειλε πως η πετρελαϊκή εταιρία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα «προσωρινά προβλήματα» της χώρας, εξαιτίας της έλλειψης φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2006. Σε αντάλλαγμα για την προσφορά φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στη διάρκεια του χειμώνα, η BP ζήτησε την επέκταση του ιδιαίτερα επικερδούς συμβολαίου της με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και το πράσινο φως για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων στην Κασπία, υπογραμμίζεται σε ένα τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στο Μπακού.
Ο Αλίγεφ, επισημαίνεται σε άλλο τηλεγράφημα, είχε απειλήσει πως θα αποκαλύψει την «παρανομία» της BP, γράφει η εφημερίδα.
Η Guardian αναφέρει ότι η πετρελαϊκή εταιρία τόνισε σε δήλωσή της πως «εξακολουθεί να έχει μια επιτυχημένη συνεργασία με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».
Σύμφωνα με άλλα τηλεγραφήματα, ο Ιρακινός πρόεδρος Νούρι αλ-Μάλικι ισχυριζόταν πως η Chevron διαπραγματεύτηκε με την Τεχεράνη σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτάσματος πετρελαίου που βρίσκεται και από τις δύο πλευρές των συνόρων Ιράκ-Ιράν, αποκαλύπτει η Guardian.
Εκπρόσωπος της Chevron τόνισε στο Reuters πως η εταιρία δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει οτιδήποτε που παραβιάζει τη νομοθεσία των ΗΠΑ.
Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες