ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

16/12/10

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής



Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ευρωζώνη, με την κρίση χρέους να απειλεί με ντόμινο, οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες. Συστήνεται επισήμως μηχανισμός στήριξης. Τι θα γίνει με επιμήκυνση και ευρωομόλογο. Η στάση της Γερμανίας
Με την ευρωζώνη στη δίνη της κρίσης, την πολιτική αστάθεια να ακολουθεί τα μέτρα λιτότητας και τη Γερμανία να συνεχίζει να είναι απρόθυμη να βάλει νερό στο κρασί της για να βοηθηθούν οι αδύναμοι κρίκοι, συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ.
Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει σήμερα Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα έχει στις βαλίτσες του τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, ώστε να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, απόφαση που σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ληφθεί τώρα.
Στόχος των ηγετών να καταλήξουν σε μια συμφωνία, που θα βάλει φρένο στο ντόμινο της κρίσης και θα προστατέψει τα κράτη μέλη από κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται δύσκολες, καθώς όπως έχει ήδη διαφανεί από το σχέδιο συμπερασμάτων, η Σύνοδος θα κινηθεί στους ρυθμούς του Γαλλογερμανικού άξονα, κάτι που σημαίνει ότι θα συσταθεί μεν και επισήμως ο μηχανισμός στήριξης, με τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά δεν πρόκειται να έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει χαρακτηρίσει "ενδιαφέρουσα" την ιδέα των ευρωομολόγων και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει καυτηριάσει της στάση της Γερμανίας, το θέμα προς το παρόν έχει κλείσει και δεν πρόκειται να απασχολήσει τη Σύνοδο.
Την Τρίτη πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι "δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τα ευρωομόλογα στη Σύνοδο Κορυφής", καθώς υπάρχει απροθυμία από αρκετά κράτη μέλη και κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που καθόρισαν τη στάση τους σε συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στο Φράιμπουργκ
Ένα άλλο "καυτό" ζήτημα επίσης δεν πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής. Πρόκειται για το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων, στο οποίο και πάλι η Γερμανία θέτει εμπόδια και προσπαθεί να το καθυστερήσει.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, το θέμα έχει καλυφθεί από την απόφαση του Eco/fin, όταν και έγινε ξεκάθαρο ότι θα εξεταστεί η επιμήκυνση στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να έχουμε εξελίξεις ούτε σε αυτό το ζήτημα, που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες