13/12/10

Το Wikileaks για τους φόβους της Αυστραλίας

Οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας φοβούνταν μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιτία ενός πυρηνικού πολέμου, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.


Τα τηλεγραφήματα αυτά της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπέρα, που δημοσιεύονται αποκλειστικά από την εφημερίδα «Sydney Morning Herald», αποκαλύπτουν πως οι Αυστραλοί ηγέτες είχαν θίξει το θέμα αυτό πολλές φορές στους συμμάχους τους, εκφράζοντας την ανησυχία τους.

«Η βασική ανησυχία των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν» έγκειται στην πληροφόρηση για τις δυνατότητες της χώρας στο θέμα των εξοπλισμών και «στη συνεργασία με τις Η.Π.Α. για να μην επιτραπεί στο Ισραήλ να εξαπολύσει από την πλευρά του στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν» σημειώνει τον Μάρτιο του 2009 αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας.

«Οι Αυστραλοί ανησυχούν ότι η συνέχιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα προκαλέσει έναν συμβατικό πόλεμο - δηλαδή πυρηνικό - στη Μέση Ανατολή, στον οποίο θα εμπλακούν και οι Η.Π.Α., γεγονός που θα παρασύρει και την Αυστραλία στη σύγκρουση» προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο τηλεγράφημα που είχε σταλεί τέσσερις μήνες νωρίτερα εξέφραζε τις ανησυχίες της Αυστραλίας για ένα μονομερές στρατιωτικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν ή ακόμη και στις πυρηνικές υποδομές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες