ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

13/12/10

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

Η ιστορία της Αράχωβας, ανάγεται στα πανάρχαια χρόνια. Είναι γεμάτη από αρχαίες οικήσεις που εκτείνονται από τον Παρνασσό έως τον Ζεμενό.
Στο Κωρύκειο Άντρο τα ίχνη τοποθετούνται στα νεολιθικά χρόνια 3000 π.χ.
Επί Ομηρικής εποχής υπήρχαν δυο πόλεις, η Ανεμώρεια-δυτικά της σημερινής πόλης- και η Κυπάρισσος, η οποία αναφέρεται ως "κώμη υπό τη Λυκώρεια" από τον Όμηρο, τον Παυσανία και το Στράβωνα. Η αρχαία Ανεμώρεια, ήταν μεταξύ των επισήμων πόλεων, που αναφέρεται από τον Όμηρο, όπου οι άντρες της έλαβαν μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο με αρχηγούς τον «Επίστροφον και τον Σχεδίον».
Αρχαιότατη πόλη η Λυκώρεια , ψηλά στον Παρνασσό, μας οδηγεί στον καιρό του κατακλυσμού. Τότε, στη Λιάκουρα στην πιο ψηλή κορυφή του Παρνασσού (2457μ) στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων.
Με διαρκή ιστορική ζωή, η περιοχή της Αράχωβας, εμφανίζει οικισμούς και στα Βυζαντινά χρόνια.
Κατά την επανάσταση του 1821, η Αράχωβα είχε ενεργό συμμετοχή.
Ο φιλικός Άνθιμος Γαζής, διέμενε στην Αράχωβα, ενώ πολλά από τα παλικάρια του Αθ.Διάκου ήταν Αραχωβίτες. Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι η πρώτη επαναστατημένη σημαία της Ρούμελης ήταν «Αραχωβίτικη».
Στα 1823 ο Περκόφτσαλη-Πασάς καίει απ' άκρη σ' άκρη την Αράχωβα, και από τότε περνά στη δημοτική μουσική παράδοση το ξακουστό τραγούδι «κατακαημένη Αράχωβα.»
Τον Νοέμβριο του 1826 η μάχη της Αράχωβας υπήρξε ο ιστορικός σταθμός που
επισφράγισε την εξέλιξη της επανάστασης στη Ρούμελη. Ο Γ. Καραϊσκάκης με τη βοήθεια των 300 Αραχωβιτών, εξολόθρευσε 2000 Τουρκαλβανούς του Μουστάμπεη απέναντι από την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Η περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών αποδόθηκε στη σωτήρια επέμβαση του υπέρτατου Στρατηλάτη Αγίου Γεωργίου, ο οποίος, με τον άγριο άνεμο (τον Κατεβατό, κατά την τοπική ονομασία), την ξαφνική χιονοθύελλα και το δριμύ ψύχος, συνέδραμε τους Έλληνες στη νικηφόρα εξέλιξη της μάχης.
Τα ηρωϊκά εκείνα γεγονότα, έμειναν για πάντα ζωντανά στις ψυχές των Αραχωβιτών, συνδέθηκαν με την ολόθερμη πίστη στην προστατευτική παρουσία του τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου και ενσωματώθηκαν από τα παλιά χρόνια, στη λαμπρή θρησκευτική εορτή του Αγίου, το περίφημο και ξακουστό πανηγυράκι, προσδίδοντας σε αυτό από τότε και έντονο εθνικό χαρακτήρα.
Σημαντικότατη ήταν η συμβολή των Αραχωβιτών στον αγώνα και κατά των Γερμανών κατακτητών. Τον Σεπτέμβριο του 1943 δόθηκε στη θέση «Σφάλα» στον δρόμο προς Δελφούς, μια σημαντική μάχη.

Μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, οι φιλόπονοι Αραχωβίτες αναπτύσσουν τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ελιές, εκλεκτό λάδι, μπρούσκο κρασί είναι μερικά απ' αυτά. Επίσης τα Αραχωβίτικα καρπίτια που ύφαιναν οι Αραχωβίτισες υφάντρες με τους αργαλειούς ήταν ξακουστά παντού.
Πασίγνωστα είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προ πάντων όμως η φορμαέλα, το ξακουστό Αραχωβίτικο τυρί του οποίου η ονομασία και η προέλευση του έχει καθιερωθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γι αυτό παράγεται μόνο στην Αράχωβα.
Σημαντικότατο βήμα στη ανάπτυξη της Αράχωβας, υπήρξε η δημιουργία των χιονοδρομικών κέντρων του Παρνασσού. Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και φίλους του σκι, η Αράχωβα καθιερώθηκε ως η πρωτεύουσα των χειμερινών διακοπών με αίγλη που φτάνει ως το εξωτερικό.

Η σημερινή Αράχωβα, παρά την αλματώδη ανάπτυξή της, διατηρεί τον παραδοσιακό και γνήσιο τρόπο ζωής της, τα ήθη και τα έθιμά της. Αποκορύφωμα της Αραχωβίτικης ψυχής αποτελεί και η τριήμερη γιορτή της, ξακουστή ανά το πανελλήνιο, το «Πανηγυράκι». Γιορτή δισυπόστατη, θρησκευτική και εθνική που συνδέεται με την ανάμνηση της μάχης στα 1826 και την επικράτηση του Γ. Καραϊσκάκη κατά των Τουρκαλβανών του Μουστάμπεη αλλά και τη βοήθεια του Αγίου Γεωργίου στην καθοριστική εξέλιξη της μάχης. Στη διάρκεια της γιορτής, αναβιώνουν πανάρχαια ελληνικά έθιμα που μαρτυρούν τις βαθιές ιστορικές ρίζες της Αράχωβας.
Η ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπάρχει απ΄ τα 1676 ενώ η σημερινή χτίστηκε στα 1833. Το μνημείο του Καραϊσκάκη, οι ιστορικές πολεμίστρες, το κανόνι αλλά και ο χώρος όπου έγινε η ιστορική μάχη στα 1826, βρίσκονται δίπλα στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στη δυτική έξοδο της Αράχωβας, έχει στηθεί η μαρμάρινη προτομή του Γ. Καραισκάκη του αρχιστράτηγου της μεγάλης μάχης της Αράχωβας. Στο κέντρο της πόλης ο βράχος της ώρας αλλά και το νεοκλασσικό δημοτικό σχολείο που τώρα στεγάζεται το Λαογραφικό μουσείο, αποτελούν αληθινά στολίδια για την Αράχωβα.
Η αγάπη των Αραχωβιτών για τον τόπο τους και η ανόθευτη ψυχική τους δύναμη προοιωνίζουν ένα λαμπρό μέλλον για την Αράχωβα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες