Με Σύμφωνα Εμπιστευτικότητας ως προς τη συμμετοχή και τις απόψεις τους συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο έχοντας ως... κύριο μενού την Ελλάδα είκοσι πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι από την Ευρώπη.
Μεταξύ των αποδεκτών της ξεχωριστής πρόσκλησης για να λάβουν μέρος σε μια κλειστή συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν για «το μέλλον του ευρώ, την κρίση χρέους στην Ευρώπη και πώς αυτή ξεπερνιέται» ήταν ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.Μόνο και μόνο για το θέμα που θα συζητούσαν και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία λίγο πριν
από τη σύνοδο στο Νταβός αλλά και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις περί ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης η εκδήλωση, αποκτούσε ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Οι διοργανωτές της μάλιστα είχαν φροντίσει να προσκαλέσουν κυρίως βορειοευρωπαίους οικονομολόγους και να ακούσουν τις απόψεις, δηλαδή τους εκπροσώπους της σκληρής άποψης που εκφράζουν οι εύρωστες χώρες της ευρωζώνης σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους που έχουν χώρες όπως η Ελλάδα.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Ινστιτούτο του Μονάχου για την Οικονομία Ifo, ένα think tank που επηρεάζει και συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις της Γερμανίας και το αντίστοιχο Ινστιτούτο του Βελγίου.
Φορολογία
Οικοδεσπότης της συνεδρίασης ήταν ο Γερμανός οικονομολόγος, Χανς Βέρνερ Ζιν, διευθυντής του Ifo, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα μπορούσε επιτέλους να φορολογήσει τους πλούσιους πολίτες της που σήμερα κάνουν τις δουλειές τους στη μαύρη αγορά. Είτε να μειώσει τις χωρίς μέτρο υψηλές αποδοχές στις κρατικές επιχειρήσεις».
Επίσης, είναι υποστηρικτής της μίας από τις δύο απόψεις που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση, να προχωρήσει δηλαδή η Ελλάδα σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του χρέους της, προοπτική που σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον Ελληνα οικονομολόγο δεν είναι εφικτή.
Επίσης εκφράστηκε η άποψη, όσες χώρες μπαίνουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης να τους ζητείται να υπογράφουν και να εφαρμόζουν ένα μνημόνιο, ευρωπαϊκό μεν αλλά όχι λιγότερο σκληρό από αυτό που μας έχει επιβάλει η τρόικα. Αλλωστε, σύμφωνα και με δημοσιεύματα, η Γερμανία πιέζει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να ακολουθήσουν τον κανόνα του «φρένου στο χρέος», τον οποίο περιέβαλε η ίδια το 2009 με συνταγματική ισχύ, αλλά συναντά ισχυρές αντιδράσεις.
Η ίδια, από την πλευρά της, ανθίσταται στις πιέσεις να δώσει γρήγορα το «πράσινο φως» σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τις χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, θέμα το οποίο κατά τη διαπίστωση των οικονομολόγων που πήραν μέρος στη συνεδρίαση πρέπει να λυθεί έως το συμβούλιο κορυφής τον Μάρτιο.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Βέτο Στουρνάρα στην αναδιάρθρωση
Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού Νότου που συμμετείχε στη συνάντηση.
Βέβαια, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ δεν είναι άγνωστος στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων αφού ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων την κρίσιμη περίοδο 1994 - 2000 συμμετείχε στον σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής (ιδιαίτερα στην εκπόνηση των προγραμμάτων σύγκλισης) και εκπροσωπούσε το υπουργείο Οικονομίας στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του ανέπτυξε τα επιχειρήματά του που είναι και θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή δεν είναι ρεαλιστικό να προχωρήσουν με έναν οργανωμένο τρόπο οι διάφορες χώρες σε αναδιάρθρωση χρέους.
Νομικά προβλήματα
Απαντώντας στους υποστηρικτές αυτής της άποψης (ευτυχώς υπήρχαν και άλλοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι που συμμερίζονται την τοποθέτησή του) τόνισε ότι αυτή η λύση «έχει ανυπέρβλητα νομικά προβλήματα, καθώς δεν μπορεί να πάει η Ελλάδα μόνη της να διαπραγματευτεί το χρέος της με άλλες χώρες ή με τράπεζες.
Πρόκειται για συγκαλυμμένη χρεοκοπία», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος εξήγησε το πώς κατά τη γνώμη του μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η πρόταση
Ο μηχανισμός να αγοράσει χρέος
Ο Ελληνας οικονομολόγος υποστήριξε ότι θα πρέπει ο μηχανισμός στήριξης να αναλάβει τη διαχείριση του χρέους και στη συνέχεια να αγοράζει χρέος από την Ελλάδα και άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα. Οπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις και άλλων οικονομολόγων που υποστήριξαν αυτή την άποψη, το θέμα κολλάει στην έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και στις χώρες που έχουν κατάταξη 3Α, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες θα πρέπει να εγγυηθούν τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης.
Πηγή: Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου