ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

31/1/11

Πλύθηκαν με λέιζερ


Με αφορμή την έναρξη του νέου ωραρίου της Παρασκευής για το Μουσείο Ακρόπολης το κοινό παρακολούθησε το καθαρισμό των Καρυάτιδων με λέιζερ από τους συντηρητές. Αρκετοί έσπευσαν στο Μουσείο ενώ το αδιαχώρητο γινόταν στο εστιατόριο (Pic)

Πρεμιέρα για το "νυχτερινό ωράριο" της Παρασκευής του Μουσείου της Ακρόπολης έγινε στις 28/01, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη αλλά και να παρακολουθήσουν το ξεκίνημα της εφαρμογής ενός προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης για τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν παρά το τσουχτερό κρύο στο Μουσείο ενώ στο εστιατόριο γινόταν το αδιαχώρητο με αποτέλεσμα όποιος δεν είχε κλείσει τραπέζι να δυσκολεύτηκε πολύ να βρει.
Το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης για τις Καρυάτιδες περιλαμβάνει τον καθαρισμό από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους με χρήση τεχνολογίας λέιζερ, την απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων, τη στερέωση των επισφαλών περιοχών  μαρμάρου, τη δομική αποκατάσταση και την τεκμηρίωση της διατήρησης των γλυπτών.
Το Μουσείο Ακρόπολης επέλεξε να μην απομακρύνει τις Καρυάτιδες από τις αίθουσες του Μουσείου και να μην υποβάλλει τα γλυπτά στην περιπέτεια μιας επιπλέον μεταφοράς.
Επιπλέον, επιθυμεί να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια συντήρησης.

 Παρών  ήταν και ο ειδικευμένος συντηρητής κ. Κώστας Βασιλειάδης ο οποίος παρουσίασε τη διαδικασία καθαρισμού των Καρυατίδων στο κοινό.
Όπως τόνισε, για κάθε Καρυάτιδα απαιτούνται τρεις έως τέσσερις µήνες για να καθαριστεί ανάλογα µε το πάχος της κρούστας.
Οι συντηρητές με ειδικά εργαλεία καθάριζαν τις Καρυάτιδες ενώ πριν το λέιζερ τις στοχεύσει για το απαραίτητο λίφτινγκ, πρώτα με μια μπατονέτα έβρεχαν το σημείο που επρόκειτο να καθαριστεί.
Δίπλα υπήρχε ένας απορροφητήρας ο οποίος έπαιρνε μακριά τον καπνό που έβγαινε. Η εν λόγω διαδικασία δεν είναι διόλου εύκολη αφού κάθε χειριστής λέιζερ εργάζεται δύο ώρες και μετά κάνει διάλειμμα.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που συντηρήθηκαν τα αγάλµατα ήταν το 1970, ενώ το 1979 κατέβηκαν από το µνηµείο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες