28/1/11

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ : Ρεβίθια στο πήλινο

Ρεβίθια στο πήλινο 


Υλικά:

1/2 κιλό ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας σόδα
1 φύλλο δάφνης
6 φλιτζάνια νερό
Χυμό ενός λεμονιού
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Πιπέρι
1 φλιτζάνι αλεύρι για το σφράγισμα του πήλινου σκεύους ή της γάστρας


Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα βαθύ δοχείο και τα καλύπτουμε με χλιαρό νερό.
Τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε από το βράδυ μέχρι το πρωί στο νερό.
Τα στραγγίζουμε και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με σόδα και τα αφήνουμε για για ακόμη μισή ώρα.
Μετά τα πλένουμε 3-4 φορές και τα βάζουμε σε πήλινο σκεύος με καπάκι ή σε γάστρα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα στρώνουμε πάνω από τα ρεβίθια, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και τα καλύπτουμε με νερό να σκεπαστούν (υπολογίζουμε το νερό να είναι δύο δάχτυλα πάνω από τα ρεβίθια).
Τέλος φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι με αλεύρι και νερό και σφραγίζουμε με το ζυμάρι το καπάκι με το χείλος του σκεύους ή της γάστρας, ώστε να μη φεύγει ο ατμός.
Ψήνουμε τα ρεβίθια μας στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (180°C) για 6 ώρες ή στους 250°C για 2½ ώρες.

Καλή σας όρεξη 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες