ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

28/1/11

ΟΟΣΑ: Αναδιάρθρωση χρέους


Από τον ΟΟΣΑ, στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, επανήλθαν αυτή τη φορά οι εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, με τον Όλι Ρεν και τον Ζ.Κ.Τρισέ να καθησυχάζουν για το ενδεχόμεν
Το σενάριο της πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επανέφερε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο στο Νταβός, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ενώ αντίθετα, εφησυχαστική ήταν η άποψή του για Ισπανία και Πορτογαλία.

«Μία χώρα μπορεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση χρεών και αυτή είναι η Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Γκουρία και συμπλήρωσε: «Δεν ανησυχώ για την Πορτογαλία και την Ισπανία, αντιμετωπίζονται με άδικο τρόπο από τις αγορές».
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ανέφερε ως σοβαρή πιθανότητα την επέκταση του ταμείου στήριξης του ευρώ, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας θα πετύχει.
Όσον αφορά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιαπωνίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο κ. Γκουρία είπε ότι το πρόβλημα χρέους της χώρας δεν είναι καινούριο, προσθέτοντας ότι η υποβάθμιση θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου
Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους απέρριψε για άλλη μία φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι περιμένει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ και μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
"Το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας. Πριν ένα χρόνο με ρωτούσαν αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας. Στην Ελλάδα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα".
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος "σε αυτά οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμα".
Στο επίκεντρο η ελληνική οικονομία
Στο μεταξύ, πληθώρα απόψεων και εκτιμήσεων γύρω από το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας εκφράστηκαν από Ευρωπαίους αξιωματούχους, τραπεζίτες και οικονομικούς συμβούλους, προκειμένου να βρεθεί μία ενιαία λύση αντιμετώπισης της κρίσης των χωρών του νότου και κυρίως της ελληνικής οικονομίας.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ υπογράμμισε ότι «αναδιάρθρωση ή περικοπή χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος», ανέφερε επίσης ο Τρισέ κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός.
Αρνητικός ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε. επίτροπος Όλι Ρεν, ξεκαθαρίζοντας ότι ήδη έχει γίνει πρόταση  να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τν οικονομική βοήθεια.
«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπαγόταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές. Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαίωσε.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες