Θρίλερ στον ελληνικό FIR με αιγυπτιακό επιβατικό αεροσκάφος προερχόμενο από το Λονδίνο, του οποίου ο πιλότος βρήκε σημείωμα για ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου του "Ελ.Βενιζέλος" και το προσγείωσε άμεσα. Αυτή την στιγμή η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ερευνά το αεροσκάφος. Στο μεταξύ χαοτική είναι η κατάσταση στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές, που αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, να πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.
Η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει ακόμα εκτός ελέγχου από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, αλλά αν συνεχιστεί η αναταραχή μπορεί να συμβεί και αυτό. Με 80.000.000 πληθυσμό και ηγετική θέση στον μουσουλμανικό κόσμο τυχόν αύξηση της επιρροής των εξτρεμιστών μουσουλμάνων, μόνο άσχημες εξελίξεις θα μπορούσαν να φέρουν στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ έχει κάνει ελάχιστα για την βελτίωση των
συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού ο οποίος έχει αυξηθεί 100% τα τελευταία 35 χρόνια, από τα οποία τα 30 βρίσκεται στην εξουσία ο Μουμπάρακ, μετά την δολοφονία του προέδρου Ανουάρ Σαντάτ. Και η Αίγυπτος συνορεύει με την Ελλάδα, έστω και με θαλάσσια σύνορα...΄
Σίγουρα δεν είναι Τυνησία. Αν η Τυνησία των 10.000.000 κατοίκων είναι, ας πούμε μια "χειροβομβίδα" που έσκασε μακριά από την "στενή" Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος είναι μία βόμβα 2.000 λιβρών που μπορεί να σκάσει στο κεφάλι πολλών, μεταξύ των οποίων και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που έχουν επενδύσει στην αραβική χώρα!
Πριν από λίγο ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις στην οδό Κασρ ελ-Αΐνι, κοντά στο κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές παραμένουν στην περιοχή, από την οποία υψώνεται πυκνός καπνός.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο στρατός άνοιξε πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν πάνω στα άρματα που βγήκαν στους δρόμους για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ γραφεία του κόμματος και σε άλλες πόλεις πυρπολήθηκαν ή δέχτηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε αρχικά για το Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια μέχρι τις 7 το πρωί, ωστόσο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.
Αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε πως τανκ έφτασαν στους δρόμους της πόλης του Σουέζ μπροστά από τα απανθρακωμένα ερείπια ενός αστυνομικού τμήματος που πυρπολήθηκε χθες τη νύχτα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεκάδες διαδηλωτές ανέβηκαν στα τανκς, ανέφερε ο μάρτυρας που είδε τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης. Προσπάθησαν να μιλήσουν στους στρατιώτες οι οποίοι τους απομάκρυναν.
«Μετά από αυτά που συνέβησαν σε μερικές επαρχίες σε σχέση με τα επεισόδια, την ανομία, τις λεηλασίες, τις καταστροφές, τις επιθέσεις και τον εμπρησμό δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα μέσω της τηλεόρασης αργότερα σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Νωρίτερα, η αιγυπτιακή αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και υδραντλίες για να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο προκειμένου να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τραυματίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ενώ το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε πλατεία στο κέντρο της πόλης.
Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα, και αντλίες νερού στους διαδηλωτές που τους πετούσαν πέτρες και φώναζαν «Κάτω, κάτω, ο Χόσνι Μουμπάρακ». Τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν ότι ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους.
Οι διαδηλωτές ετοίμαζαν μία «Παρασκευή Οργής» μετά τη σημερινή προσευχή. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν σε επιφυλακή, ενώ η πρόσβαση στο ίντερνετ είχε μπλοκαριστεί, καθώς οι διοργανωτές έχουν χρησιμοποιήσει ευρέως ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν τους πολίτες.
Στη Αλεξάνδρεια, συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές μετά τη συγκέντρωση περίπου 5.000 ανθρώπων σε τζαμί.
Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Σουέζ και Μανσούρα και Σαρκίγια και Ασουάν στο Δέλτα του Νείλου.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές στη Μανσούρα.
Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η αστυνομία εμπόδισε τον Αιγύπτιο διαφωνούντα Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος συμμετείχε σήμερα μαζί με 2.000 άτομα στην εβδομαδιαία προσευχή σε τζαμί του Καϊρου, ν΄απομακρυνθεί από την περιοχή αυτή.
Ο ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έφτασε χθες στο Κάιρο από τη Βιέννη όπου ζει και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του Μουμπάρακ.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά είχε προειδοποιήσει για «αποφασιστικά μέτρα».
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί από την Τρίτη, οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ανεργίας, της διαφθοράς και της ακρίβειας. Έως και 1.000 άτομα έχουν συλληφθεί.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου