ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

12/2/11

200 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας...

του Δημήτρη Γκόλια

Με πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για 20 ημέρες θα τιμωρούνται όσοι δεν πληρώνουν διόδια, ενώ η μη πληρωμή εισιτηρίου στις συγκοινωνίες ποινικοποιείται και γίνεται πλημμέλημα που επισείει ποινή φυλάκισης έως και τριών μηνών εξαγοράσιμη, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υποδομών στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των συγκοινωνιών.
Επιπλέον, η Τραμ ΑΕ κατέθεσε μήνυση κατά των ομάδων πολιτών, που παροτρύνουν το επιβατικό κοινό να μην πληρώνει εισιτήριο.
Με «Δρακόντειους» νόμους επιχειρεί το υπουργείο Υποδομών να τιθασεύσει το κίνημα «Δεν Πληρώνω» στα διόδια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η άρνηση ή αποφυγή πληρωμής διοδίων τελών σε αυτοκινητόδρομους εντάσσεται στο άρθρο 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και μπορεί να διαπιστώνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα με αυτοπρόσωπη παρουσία κατά τη διάπραξή της ή κατόπιν ελέγχου του οχήματος.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία: «Η παράβαση βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή του διοικητικού προστίμου που προβλέπεται στο τέλος της παραγράφου 11 του άρθρου (200 ευρώ) και τη δυνητική επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 παρ. 2 του Κώδικα (αφαίρεση άδειας ικανότητας οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες)». Μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα πηγαίνει στους ΟΤΑ.
Η μη πληρωμή εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες ποινικοποιείται αφού προστίθεται σχετικό άρθρο (391) στον Ποινικό Κώδικα το οποίο προβλέπει πως «όποιος, χωρίς την καταβολή αντιτίμου υπό τη μορφή εισιτηρίου ή οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη μορφή, χρησιμοποιεί μέσο δημόσιας συγκοινωνίας που προορίζεται για κοινή χρήση ή εισέρχεται με τον σκοπό αυτό σε χώρο όπου ασκείται έλεγχος για την καταβολή του ανωτέρω αντιτίμου με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών και με χρηματική ποινή. Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από έγκληση».
Έτσι, ο επιβάτης που δεν πληρώνει εισιτήριο και συλλαμβάνεται από τους ελεγκτές θα καλείται να πληρώσει το πρόστιμο που ισούται με το 60πλάσιο της αξίας του εισιτηρίου μέσα στη χρονική προθεσμία των 12 ημερών. Εάν δεν πληρώσει, τα στοιχεία του θα αποστέλλονται στη Δικαιοσύνη η οποία και θα κρίνει για την ποινή που θα του επιβάλλει, η οποία θα κυμαίνεται από χρηματικό πρόστιμο έως και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης τριών μηνών.
Μήνυση κατά ομάδων πολιτών, που παροτρύνουν το επιβατικό κοινό να μην πληρώνει εισιτήριο, κατέθεσε η Τραμ ΑΕ προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών με απόφαση του Δ.Σ. (1146/08.02.2011). Στη μηνυτήρια αναφορά της η εταιρεία αναφέρει: «Αυτοαποκαλούμενες ομάδες πολιτών ή επιτροπές πολιτών παρακινούν το επιβατικό κοινό να μην εκδίδει εισιτήρια ή και χορηγούν στο επιβατικό κοινό εισιτήρια, τα οποία δεν έχουν ξεπεράσει το χρονικό διάστημα της μιάμισης ώρας, παρακινώντας να τα χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να μην εκδώσουν νέα».
Η Τραμ ΑΕ διαπιστώνει ότι τα ανωτέρω περιστατικά άρχιζαν να εκδηλώνονται στις 5 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την επιβολή των αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων, κυρίως στο δίκτυο του Τραμ στη Νέα Σμύρνη.
adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες