ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

12/2/11

Το ιστορικό της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ

Σχεδόν τριάντα χρόνια έμεινε στην προεδρία της Αιγύπτου, ο Χόσνι Μουμπάρακ, που παραιτήθηκε την Παρασκευή ύστερα από 18 ημέρες διαδηλώσεων. Ακολουθεί το ιστορικό της θητείας του:
6 Οκτωβρίου 1981: Ο αντιπρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας μετά τη δολοφονία του προέδρου Ανουάρ Σαντάτ από ισλαμιστές κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Κάιρο. Το Νοέμβριο εγκρίθηκε με δημοψήφισμα και επανεκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 1987 και τον Οκτώβριο του 1993 στη θέση του προέδρου.
Ιούνιος 1995: Ομάδα ενόπλων επιτίθενται στο αυτοκίνητο του Μουμπάρακ κατά την άφιξή του στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης στην πρωτεύουσα της
Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα. Ο Μουμπάρακ δεν τραυματίζεται και επιστρέφοντας στην Αίγυπτο κατηγορεί έναν Σουδανό για την απόπειρα εναντίον του.
17 Νοεμβρίου 1997: Η μεγαλύτερη ισλαμιστική παραστρατιωτική οργάνωση αλ-Γκαμά'α αλ-Ισλαμίγια σκοτώνει 58 τουρίστες και 4 Αιγύπτιους σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό ναό κοντά στην πόλη Λούξορ. Έξι ένοπλοι και τρεις αστυνομικοί χάνουν τη ζωή της στην ανταλλαγή πυρών. Οι αιγυπτιακές αρχές συνέτριψαν ομάδες όπως η Γκαμά'α αλ-Ισλαμίγια και η Ισλαμική Τζιχάντ, που είχαν ως στόχο τουρίστες, Χριστιανούς και υπουργούς καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 σε μια εκστρατεία για την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους.
5 Οκτωβρίου 1999: Ο Χόσνι Μουμπάρακ ορκίζεται πρόεδρος για τέταρτη θητεία και διορίζει πρωθυπουργό τον Ατέφ Ομπέιντ.
22 Δεκεμβρίου 1999: Η Αίγυπτος εγκρίνει την πώληση φυσικού αερίου στο Ισραήλ μέσω του «Αγωγού της Ειρήνης» όπως τον ονομάζεται από το πρωθυπουργικό γραφείο του Εχούντ Μπαράκ.
Μάρτιο 2005: Το Κίνημα Κεφάγια (Αρκετά) πραγματοποιεί μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο αντιδρώντας σε μία πέμπτη θητεία του Χόσνι Μουμπάρακ ή τη διαδοχή του από τον γιο του Γκαμάλ. Μερικές ημέρες νωρίτερα, η αστυνομία συνέλαβε περίπου 200 μέλη και υποστηριχτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Σεπτέμβριος 2005: Ο Μουμπάρακ ορκίζεται για Πέμπτη συνεχόμενη φορά πρόεδρος της Αιγύπτου κερδίζοντας τις πρώτες ανοιχτές εκλογές.
7 Σεπτεμβρίου: Ο αντίπαλος του Μουμπάρακ, Αϋμάν Νουρ είναι το μόνο μέλος του κοινοβουλίου που παραμένει καθιστός κατά την τελετή ορκομωσίας, διαμαρτυρόμενος και αρνούμενος να δεχθεί το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα.
8 Δεκεμβρίου 2005: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αυξάνει τις θέσεις που καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο σε 88 μετά από μία βίαιη προεκλογική περίοδο. Το κόμμα του Μουμπάρακ διατηρεί ωστόσο την πλειοψηφία. Μόνο την τελευταία ημέρα των εκλογών σκοτώθηκαν οκτώ άτομα.
19 Νοεμβρίου 2006: Ο Μουμπάρακ ανακοινώνει ότι θα διατηρήσει την εξουσία του για το υπόλοιπο της ζωής του.
4 Ιουνίου 2009: Σε ομιλία του στο Κάιρο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ζητάει μία «νέα αρχή» στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ισλαμικού κόσμου.
26 Μαρτίου 2010: Ο πρώην διευθυντής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι πραγματοποιεί την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την επιστροφή του στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο. Ο Ελ Μπαραντέι δηλώνει ότι σκέφτεται να κατέβει ως υποψήφιος για την προεδρία εάν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα, μεταξύ των οποίων συνταγματικές αλλαγές για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου.
27 Μαρτίου 2010: Ο Μουμπάρακ επιστρέφει στην Αίγυπτο για να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, μετά από χειρουργική επέμβαση στη Γερμανία.
29 Νοεμβρίου: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει λόγο για στημένες εκλογές, που εκμηδένισαν την παρουσία της στο κοινοβούλιο και την όποια αντιπολίτευση στο κυβερνόν κόμμα του Μουμπάρακ. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ξέφυγε από την απαγόρευση συμμετοχής των θρησκευτικών ομάδων με τη συμμετοχή ανεξάρτητων υποψηφίων.
25 Ιανουαρίου 2011: Ξεκινούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τη φτώχεια και την καταπίεση.
28 Ιανουαρίου: Ο Μουμπάρακ δίνει εντολή να κατέβουν στρατός και τεθωρακισμένα στις πόλεις για να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους.
31 Ιανουαρίου: Ορκίζεται νέα κυβέρνηση. Ο νέος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν δηλώνει ότι ο Μουμπάρακ του ζήτησε να ξεκινήσει διάλογο με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
1 Φεβρουαρίου: Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη την Αίγυπτο ζητούν τον τερματισμό της διακυβέρνησης Μουμπάρακ.
6 Φεβρουαρίου: Ομάδες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ξεκινούν διάλογο με την κυβέρνηση. Της συνάντησης προεδρεύει ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν, ο οποίος αργότερα δηλώνει ότι η Αίγυπτος έχει χρονοδιάγραμμα για ειρηνική μεταφορά της εξουσίας.
10 Φεβρουαρίου: Ο Μουμπάρακ υποστηρίζει ότι ο εθνικός διάλογος είναι σε εξέλιξη, μεταφέρει την εξουσία στον αντιπρόεδρο και αρνείται να παραιτηθεί άμεσα, όπως ζητούν οι διαδηλωτές.
11 Φεβρουαρίου: Ο Μουμπάρακ παραιτείται και παραδίδει την εξουσία στο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες