ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

12/2/11

Χιλιάδες πανηγυρίζουν στην πλατεία Ταχρίρ και σήμερα


Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και πανηγυρίζουν την πρώτη ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.  Στη γέφυρα που οδηγεί σε μια από τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ ομάδες νέων χορεύουν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες και σταματούν τα αυτοκίνητα για να συγχαρούν τους οδηγούς για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.
Χιλιάδες πανηγυρίζουν στην πλατεία Ταχρίρ και σήμερα
Οι νέοι χειροκροτούν τους στρατιώτες καλώντας τους να συνεχίσουν τη "μάχη" για μια "δημοκρατική" Αίγυπτο.

"Το πρωί της νίκης" φώναζαν.
Στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ ο οποίος κυβέρνησε σχεδόν επί 30 χρόνια την Αίγυπτο, ορισμένοι ακόμη κοιμούνταν νωρίς το πρωί αλλά πολλοί ανάμεσά τους μετείχαν όλη τη νύχτα στους πανηγυρισμούς που άρχισαν μετά την ανακοίνωση του πρώην πλέον αιγύπτιου προέδρου ότι παραδίδει την εξουσία στο στρατό.
Τα τανκς παραμένουν σε ορισμένες εισόδους της πλατείας, όπως ήταν επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες που διήρκησε η λαϊκή εξέγερση.
"Γιορτάζουμε, ξαναγεννηθήκαμε", φώναζε ο 40χρονος Ουσάμα Τουφίκ Σααντάλα.
"Τελείωσε η αδικία! Καθυστερήσαμε σε σχέση με άλλες χώρες. Τώρα έχουμε μια αξία στα μάτια των ξένων, του αραβικού κόσμου", δήλωσε και τα μάτια του έλαμπαν από χαρά.
"Θέλουμε να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι", πρόσθεσε αναφέροντας ότι και ο ίδιος έμεινε προφυλακισμένος επί τέσσερις ημέρες την περασμένη εβδομάδα από τη στρατονομία.
Η ανακοίνωση της παραίτησης του 82χρονου Μουμπάρακ έγινε μετά τη διαδήλωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Αιγυπτίων που ζητούσαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο να φύγει από την εξουσία.
Ο ισχυρός αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος στο εξής είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει "τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός".
Πατήστε εδώ για να δείτε τι μεταδίδει LIVE από την Αίγυπτο το BBC
Πατήστε εδώ για να δείτε τι μεταδίδει LIVE από την Αίγυπτο το Al Jazeera
Ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε σήμερα το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Οι στρατιώτες αφαιρούν τα συρματοπλέγματα όπως και τα οδοφράγματα, αρχίζοντας από αυτά που είχαν στήσει δίπλα στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, στη βόρεια είσοδο της πλατείας. Ο στρατός απομακρύνει επίσης τους σκελετούς των καμένων αυτοκινήτων, ώστε να καθαρίσει η πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Στις προσπάθειες αυτές βοηθούν και οι πολίτες.
Τα τανκς που είχαν παραταχθεί στους δρόμους δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ φράζοντας τις εισόδους της, αρχίζουν να ελευθερώνουν την πρόσβαση σε αυτή.

Η πολυπόθητη παραίτηση του Προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ήρθε μια ημέρα μετά. Έτσι λοιπόν χθες παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, προσθέτοντάς ότι την εξουσία αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
Τη διακυβέρνηση αναλαμβάνουν οι Ομάρ Σουλειμάν, αντιπρόεδρος και πρώην Αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Μοχάμεντ Χουσείν Ταντάουι υπουργός Άμυνας, ο Γκεν Σάμι Ανάν, αρχηγός του Αιγυπτιακού Στρατού και τέλος ο Αχμέντ Σαφίκ, υπουργός κοινωνικής πολιτικής. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.
Σχετική ανακοίνωση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο στρατός εξέδωσε στρατιωτικό ανακοινωθέν κατά το οποίο διαβεβαίωσε ότι «δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου», καθιστώντας τούτο σαφές ώρες μόνον αφότου εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ. Στο στρατιωτικό ανακοινωθέν «χαιρετίζεται ο πρόεδρος Μουμπάρακ κι ότι προσέφερε στην Αίγυπτο, σε καιρούς ειρήνης και πολέμου, επίσης για την πατριωτική του στάση, που πάντοτε έθετε ως υπέρτερα τα συμφέρονται του αιγυπτιακού έθνους.»
 «Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, για μία ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις...με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται» γράφει επίσης το σημερινό ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων, μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία στην Αίγυπτο.
Λίγα λόγια για τον στρατό της Αιγύπτου
Από τους κόλπους του αιγυπτιακού στρατού προέρχονταν από το 1950 έως και σήμερα οι 4 πρόεδροι της χώρας. Επικεφαλής του στρατού είναι ο Μοχάμεντ Χουσείν Ταντάουι που ανέλαβε χρέη διακυβέρνησης μαζί με τα άλλα 3 μέλη του συμβουλίου διακυβέρνυσης.
Οι επιτυχίες του στρατού στον Πόλεμο του 1973 βοήθησαν να αποκατασταθεί το κύρος του μετά την ήττα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών με το Ισραήλ, το 1967 και δικαίωσαν την επιμονή του τότε προέδρου Ανουάρ Σαντάτ περί επαγγελματικού στρατού και αποφυγής της εμπλοκής του με την πολιτική.
Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν και στο παρελθόν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της δημόσιας τάξης, αλλά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων οι βίαιες ταραχές του 1977 και η εξέγερση των κληρωτών των Κεντρικών Δυνάμεων Ασφαλείας στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις το 1986.
Η νέα στρατιωτική κυβέρνηση κάνει έκκληση στους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής τους, ενώ διαβεβαιώνουν ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε δημοκρατικές εκλογές.
Εναλλαγή συναισθημάτων για τον πείσμωνα αιγυπτιακό λαό που η φωνή του ενώθηκε και κατάφερε να «εκθρονίσει» τον Χόσνι Μουμπάρακ. Αυτή τη στιγμή πανηγυρισμοί, δάκρυα και εναγκαλισμοί διαδέχονται την οργή και την αντίδραση του λαού.Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν "Ο λαός έριξε το καθεστώς", "Νικήσαμε", "Είμαστε ελεύθεροι" σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στο διάγγελμα του δηλώνει:
 « Η Αίγυπτος ποτέ δε θα είναι πια η ίδια, ο λαός της μίλησε και ζήτησε μία αυθεντική δημοκρατία. Ο αιγυπτιακός στρατός θα πρέπει να εγγυηθεί μια αξιόπιστη μετάβαση, ιδίως σε σχέση με όσα προσμένει ο αιγυπτιακός λαός. Η παραίτηση Μουμπάρακ είναι μόνον η αρχή της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, υπάρχουν δύσκολες ημέρες μπροστά στον αιγυπτιακό λαό, την ώρα που η χώρα όλη προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της. Μίλησε ο λαός της Αιγύπτου, ακούστηκε η φωνή του, η Αίγυπτος ποτέ πια δεν θα είναι η ίδια.»  υπογράμμισε.
«Το μέλλον της Αιγύπτου θα καθοριστεί από το λαό»
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο είναι ένα κρίσιμο σημείο στην ιστορία της χώρας αλλά και της Μέσης Ανατολής. Το μέλλον της Αιγύπτου θα καθοριστεί από τον αιγυπτιακό λαό».
  Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για μία "διαφανή, ειρηνική και ομαλή" μετάβαση στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
 "Το εύρος και η ταχύτητα της μετάβασης θα το αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπαν.
Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τη μετάβαση
«Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας κι ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και μετά την παραίτηση από την προεδρία του Μουμπάρακ, δήλωσε  μιλώντας στις Βρυξέλλες, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ο γ.γ της Συμμαχίας, Αντερς φογκ Ράσμουσεν.
«Χαιρετίζουμε την απόφαση περί παραίτησης του προέδρου Μουμπάρακ. Ζητήσαμε ταχεία, συντεταγμένη, ειρηνική μετάβαση στη Δημοκρατία, όπως ποθεί ο αιγυπτιακός λαός».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε για την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ
Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου. Θα είναι διαδικασία δύσκολη, επίπονη. Πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στους αγώνες και τις προσδοκίες του λαού. Ειδικά των νέων που πρωταγωνιστούν και οραματίζονται μια διαφορετική χώρα. Να οδηγήσει ειρηνικά σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Η Αίγυπτος αναγεννιέται και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται υπεύθυνους ηγέτες που θα αγωνιστούν για το κοινό καλό.
Η Ελλάδα θα σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στον Αιγυπτιακό λαό, καθώς συνεχίζει το δρόμο του προς τη Δημοκρατία. Με την φίλη γείτονα χώρα και με τον Αιγυπτιακό λαό μας συνδέουν ισχυροί και ιστορικοί δεσμοί.
Είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλλουμε με σεβασμό στην δημοκρατική τους πορεία που σήμερα ξεκινά.
Γαλλία, Βρετανία, Βραζιλία και Χιλή δηλώνουν
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε, σήμερα, την "αναγκαία αλλά και θαρραλέα" απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί μετά από 30 χρόνια προεδρίας του στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες αιγυπτιακές αρχές "θα οργανώσουν ελεύθερες εκλογές με διαφάνεια" επιτρέπονταν την επαναφορά της χώρας σε δημοκρατικούς θεσμούς.
Από το Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ευχήθηκε η μετάβαση να οδηγήσει την Αίγυπτο να γίνει μια "ανοικτή και ελεύθερη δημοκρατική χώρα" .
 "Η Αίγυπτος έχει, τώρα, την ευκαιρία να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα και το λαό της. Αυτό που έγινε σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα, οι αρχές έχουν το καθήκον να εκπληρώσουν όλες τις επιθυμίες του λαού" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κάμερον.
 Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον αιγυπτιακό λαό και ζήτησε να γίνει η μετάβαση ειρηνικά προς τη δημοκρατία.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέϊρα εξέφρασε τη ελπίδα ότι η μετάβαση από την παλαιά στη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση θα γίνει ειρηνικά και με γνώμονα το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού.
Η καλύτερη ημέρα της ζωής του είναι η σημερινή όπως δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι μετά την αποχώρηση από την προεδρία του Χόσνι Μουμπάρακ, ."Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Περιμένω με ανυπομονησία τη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός θα μοιράζεται την εξουσία με το λαό", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο Ρόιτερς.
 Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο.
 Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: "Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο".
 Και η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ ως "την αρχή της νίκης της επανάστασης", την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.
 "Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς.
Εν τωμεταξύ και η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα.
 "Είναι ένα θετικό, σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις και μία αξιοπρεπή ζωή", αναφέρει η ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.


Παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες.  Τόνισε ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα.  "Πρόκειται για την παραίτησή μου τόσο από τη θέση μου όσο και από το κόμμα" δήλωσε ο κ. Μπαντράουι μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαγιάτ.
"Η σύσταση νέων κομμάτων με νέο τρόπο που θα αντικατοπτρίζουν νέες σκέψεις και ιδέες είναι κάτι πολύ καλό για την κοινωνία τώρα, στο παρόν στάδιο", πρόσθεσε.

Ο κ. Μπαντράουι μέλος της Ανω Βουλής του αιγυπτιακού κοινοβουλίου ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα στις 5 Φεβρουαρίου αντικαθιστώντας τον Σαφουάτ ελ-Σέριφ.
Το Ανώτατο Συμβούλιο των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα λίγο πριν από τις 12:00 ότι θα φροντίσει "να τελειώσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" (που ισχύει στην χώρα εδώ και 30 χρόνια - από το 1981 όταν και ανέλαβε την εξουσία ο Μουμπάρακ), "όταν η παρούσα κατάσταση ομαλοποιηθεί", σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BBC.
Ο στρατός της Αιγύπτου αναφέρει ότι «υιοθετεί» την μετακύληση μερικών εξουσιών από τον πρόεδρο στον αντιπρόεδρο της χώρας και ότι θα «προστατεύσει» τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται αυτήν τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης «ελεύθερων και δίκαιων» προεδρικών εκλογών. Χαρακτηρίζει επίσης τα αιτήματα του εξεγερμένου λαού ως «δίκαια» και λέει ότι δεν θα συλλάβει «εκείνους που απέρριψαν την διαφθορά και ζήτησαν την αλλαγή».
Πανηγυρίζουν οι Αραβικές χώρες
Πανηγυρισμοί  για την παραίτηση Μουμπάρακ ξέσπασαν εκτός από την Αίγυπτο, στη Λωρίδα της Γάζας, στο Λίβανο και σε άλλες χώρες. Μάλιστα στο Λίβανο, στο δίκτυο al-Manar της σιϊτικής μουσουλμανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο αιγύπτιος δημοσιογράφος Αμρ Νάσεφ δεν κατάφερε να συγκρατηθεί και έβαλε τα κλάματα: «Ο Θεός είναι ο μέγιστος, ο Φαραώ είναι νεκρός. Ονειρεύομαι; Φοβάμαι πως ονειρεύομαι».



Στιγμιότυπο από την πλατεία Ταχρίρ, στις 12:09, λίγο μετά την ανακοίνωση του στρατού
www.newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες