ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

12/2/11

Αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. - νέο πακέτο 30 δισ. στις τράπεζες

Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της τρόικας, παρουσιάζοντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου τα βασικά συμπεράσματα της τρίτης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Εν τω μεταξύ, η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου προβλέπει την παροχή 30 δισ. ευρώ σε επιπλέον εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες μέσω τραπεζικών ομολόγων, ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ο κ Ντερούζ, θα έχει ως "πηγή" εισηγμένες και
μη εισηγμένες επιχειρήσεις, μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις καθώς και εμπορικά ακίνητα και ακίνητη περιουσία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε. Αναφορικά με τα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει έσοδα 15 δισ.ευρώ. Το σύνολο του ποσού θα πάει για την εξόφληση χρεών.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για τη μείωση το χρέους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι σε καμμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό αλλά εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».

Κοινή ήταν η διαπίστωση και των τριών εκπροσώπων της Τρόικας, ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να εξακολουθήσει να παραμένει σε θετική τροχιά η υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας.

Ο κ. Ντερούζ σημείωσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά παραμένει ακόμη μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την επαναφορά στην ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν είπε ότι το κλίμα για έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές δεν είναι "τόσο ευνοϊκό όσον αναμέναμε" αλλά αυτό οφείλεται σε γενικότερες εξελίξεις που αφορούν τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρώπης.

Οι ελεγκτές της τρόικας έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευσης της νέας δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, τονίζοντας όμως ότι η πρόοδος που κάνει η Ελλάδα είναι πολύ αργή και ζητώντας την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.

Χαρακτήρισαν δε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής ως "ένα ζωντανό οργανισμό" που προσαρμόζεται, τροποποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες που προκύπτουν, εξέφρασαν δε την ικανοποίηση τους για την επίτευξη των στόχων όσον αφορά το έλλειμμα.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα έχει ψηφίσει έως τα μέσα Μαΐου, μετά από δημόσια διαβούλευση, το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό δημοσιονομικό πλαίσιο 2012- 2014, με παρεμβάσεις συνολικού ύψους 8% του ΑΕΠ.

Οι βασικές αυτές παρεμβάσεις, καθώς και πρόσθετες εναλλακτικές, θα περιγράφονται σε οκτώ τομεακά σχέδια δράσης, προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ. Ειδικά για το τρέχον έτος, στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ από έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ το 2010.
isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες