ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

2/2/11

Σε επιφυλακή τα Σώματα Ασφαλείας

   Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΡΙΦΤΗ
      
Σε πλήρη «επιφυλακή» θέτει τα Σώματα Ασφαλείας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να «αντικρούσουν» ένα πιθανό κύμα λαθρομεταναστών εξαιτίας των αναταραχών στις χώρες της Βόρειας Αφρικής ενώ την ίδια στιγμή στρέφει το βλέμμα και προς τον «εκ των έσω» κίνδυνο που ελλοχεύει από τη δράση ομάδων, όπως εκτιμά, που υποκινούν μετανάστες, προκαλώντας εν δυνάμει ανεξέλεγκτες εστίες έντασης…
Τα δύο αυτά θέματα απασχόλησαν και τη χθεσινή έκτακτη και… προληπτικού χαρακτήρα σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής με τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος και τον διοικητή της ΕΥΠ.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο, αλλά και σε Τυνησία και Αλγερία δεν εγκυμονεί επί του παρόντος σοβαρό κίνδυνο αλλά σε κάθε περίπτωση εξετάστηκε η γενικότερη πληροφόρηση που υπάρχει για τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας ώστε να υπάρχει και η κατάλληλη προετοιμασία.
Μάλιστα ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε ως «πρώτη προτεραιότητα» την ασφάλεια του
Έλληνα και Ευρωπαίου Πολίτη και τη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό μάλλον φαίνεται να εντάσσονται και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας, υπό το πρίσμα φυσικά των γεγονότων στη Νομική Σχολή, κάνοντας λόγο για «κινδύνους που προκαλεί η μεγάλη κινητικότητα που επιδεικνύουν ορισμένοι εντός της χώρας επιχειρώντας να ενεργοποιήσουν μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα». Όπως προειδοποίησε «αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να υπάρχουν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις καθώς θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις». Σημείωσε δε ότι «απονενοημένοι αγώνες και διαβήματα, προσφέρουν πεδίο εκμετάλλευσης σε όλους εκείνους που επιλέγουν το κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο και τη βία». Κάλεσε δε φορείς και ενώσεις μεταναστών να αποτρέψουν τα μέλη τους από συμμετοχή σε κινητοποιήσεις που δημιουργούν εστίες έντασης καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει σε βάρος των μεταναστών και της χώρας.
Στο μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό εντείνουν τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια - πρωτίστως αυτή την περίοδο- σύνορα αφού με τις εξελίξεις στη Β. Αφρική δεν αποκλείεται η «είσοδος» μεταναστών από το Λυβικό Πέλαγος. Μάλιστα ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη ήταν και η πιθανή παροχή βοήθειας στο Λ.Σ. από το Πολεμικό Ναυτικό, η πλήρης και διαρκής αξιοποίηση των δυνάμεων της Frontex και φυσικά το θέμα του φράχτη στον Έβρο και η δυνατότητα χρηματοδότησής του από την Ε.Ε.

47.000 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ

Στις 47.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις, σε δεύτερο μάλιστα βαθμό, για χορήγηση πολιτικού ασύλου, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «υπόσχεται» την άμεση και ουσιαστική εξέτασή τους, στο πλαίσιο του νέου νόμου αλλά και κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου.
Ήδη από τις 14 Ιανουαρίου λειτουργούν επτά επιτροπές εξέτασης αιτημάτων σε πρώτο βαθμό και ήδη εξετάστηκαν 192, ενώ από χθες οι επιτροπές αυξήθηκαν σε δέκα. Παράλληλα ξεκίνησε και η διαδικασία εξέτασης, τόσο των εκκρεμών σε δεύτερο βαθμό αιτημάτων αλλοδαπών για διεθνή προστασία προηγούμενων ετών, που ανέρχονται σε 47.000, όσο και νέων προσφυγών.
Η εξέταση των αιτημάτων σε δεύτερο βαθμό θα γίνεται σε κτίριο επί της οδού Αλατσατών και Καλλιπόλεως 1, στον Βύρωνα. Οι δε αλλοδαποί των οποίων τα αιτήματα θα εξετάζονται, θα λαμβάνουν ατομική ειδοποίηση για την προσέλευσή τους στις δηλωθείσες διευθύνσεις διαμονής τους.
Στο μεταξύ το ΥΠτΠ θέτει σε εφαρμογή και τη δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού.
Το πρόγραμμα φροντίζει για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μεταναστών προς επαναπατρισμό, την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης μέχρι την αναχώρησή τους καθώς και κατά τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στην πατρίδα τους.
Ο ενδιαφερόμενος εγγράφεται στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ενώ προτεραιότητα ικανοποίησης του αιτήματος έχουν Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί Ιράκ, Σουδανοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί, Σομαλοί και υπήκοοι Μπαγκλαντές. Εάν ο μετανάστης δεν έχει έγγραφο ταυτοποίησης, λαμβάνει την απαραίτητη βοήθεια από τον ΔΟΜ για την έκδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων, ενώ πριν εγκαταλείψει την Ελλάδα λαμβάνει ως βοήθημα το ποσό των 300 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν στο αεροδρόμιο συνοδεία εκπροσώπου του Οργανισμού και της ΕΛ.ΑΣ. και φτάνοντας στην πατρίδα τους, τους υποδέχεται άνθρωπος και πάλι του ΔΟΜ.
Για την υλοποίηση της δράσης των εθελουσίων επιστροφών στο πλαίσιο της εφαρμογής του ετησίου προγράμματος 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής το ΥΠτΠ προκήρυξε με νέα πρόσκληση ενέργειες συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το Ταμείο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. κατά 75% και την Ελλάδα κατά 25%.
Οι φορείς που δικαιούνται να υποβάλλουν προτάσεις και να υλοποιήσουν τις προαναφερόμενες ενέργειες είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί, μεμονωμένα ή σε συνεργασία.

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Μετά το περιστατικό με τους μετανάστες στη Νομική Σχολή Αθηνών, εξετάζεται η αφαίρεση διαχείρισης ασύλου από τους πρυτάνεις, με τις αποφάσεις για το αν θα κληθεί ή όχι η Αστυνομία να λαμβάνονται από το Συμβούλιο του Ιδρύματος που θα λειτουργεί εκτός Πανεπιστημίου και θα μετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί. Εκτός αυτού, όπως προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στα «Νέα», θα υπάρχει ιδιωτική Αστυνοµία που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων στα πανεπιστηµιακά κτίρια.
Όμως τη στιγμή που η συζήτηση για το άσυλο κορυφώνεται, νέο περιστατικό βίας σημειώθηκε χθες στη Νομική. Όπως καταγγέλλουν φοιτητές, σε αίθουσα εξέτασης εισέβαλαν νεαροί και φώναζαν συνθήματα υπέρ της διατήρησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Μια κοπέλα διαμαρτυρήθηκε και οι νεαροί της έσκισαν το γραπτό.
«Σεκιούριτι» στα πρότυπα του εξωτερικού
H τήρηση της έννομης τάξης εντός του πανεπιστημιακού χώρου στο εξωτερικό θεωρείται αυτονόητη. Οι ταραχές που ξέσπασαν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ευρώπη και βόρεια Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήταν η αφορμή να τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότεροι κανόνες ασφάλειας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργήθηκαν ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας ενώ τα μεγάλα πανεπιστήμια έχουν ακόμη και δικά τους αστυνομικά τμήματα. Aνάλογα αυστηρά συστήματα φύλαξης των χώρων εφαρμόζονται σε όλα τα πανεπιστήμια της Δυτικής Eυρώπης. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις πανεπιστημίων, η φύλαξη των οποίων ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες με σχετικό αντικείμενο. Στη Γαλλία αρκεί μια απλή έκκληση της πρυτανείας για να επέμβει η Αστυνομία. Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Γερμανία. Ισχύει ο βασικός κανόνας ότι η Αστυνομία έχει δικαίωμα κάθε φορά που αυτή το κρίνει αναγκαίο να αστυνομεύει και να επεμβαίνει στους χώρους του Πανεπιστημίου.
Πανεπιστημιακοί υπέρ ανοικτών Πανεπιστημίων
Στο μεταξύ, ομάδα πανεπιστημιακών τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης στα Πανεπιστήμια. Σε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας που υπογράφεται από 20 καθηγητές σημειώνεται «τα Πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά» με την ομάδα των καθηγητών Πανεπιστημίων να τονίζουν ότι το κράτος οφείλει στα Πανεπιστήμια τα απαιτούμενα μέσα, ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους. Προσθέτουν ότι στη σημερινή κρίση κάθε φορολογικός πόρος που δίδεται στα Πανεπιστήμια πρέπει να προάγει την προκοπή της χώρας. Τέλος, οι υπογράφοντες καθηγητές καλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και την Πολιτεία να κρατήσουν ανοιχτό και ζωντανό το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Φ. ΝΑΚΟΣ
adesmeytos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες