2/2/11

Το αντάρτικο του «δεν πληρώνω» εξαπλώνεται

Στα ακυρωτικά µηχανήµατα των εισιτηρίων τοποθετούν πάνω από τις σχισµές αυτοκόλλητα που καλούν τον κόσµο να µη βγάλει εισιτήριο. Στους σταθµούς διοδίων σηκώνουν τις µπάρες και δεν πληρώνουν. Το... κίνηµα ανυπακοής εξαπλώνεται πανελλαδικά από τα διόδια στα µέσα µαζικής µεταφοράς και από εκεί – σε ορισµένες περιπτώσεις, όπως στη Λαµία – και στα νοσοκοµεία, όπου καλεί τους ασθενείς να µην πληρώνουν για τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία.

Χθες, πρώτη µέρα της ισχύος των νέων αυξηµένων εισιτηρίων, το σύνθηµα «δεν πληρώνω» ακούστηκε και εκτός
αυτοκινητοδρόµων. Στην Αθήνα στους σταθµούς τουΗΣΑΠστον Πειραιά, την Καλλιθέα, το Μαρούσι και στο σταθµό του τραµ στη Νέα Σµύρνη, ενώ στη Θεσσαλονίκη έγινε συµβολική κατάληψη σε οχήµατα του ΟΑΣΘ.

Τελικά ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της διαµαρτυρίας που εξελίσσεται σε κίνηµα; Ο υπουργός Υποδοµών ∆ηµήτρης Ρέππας έριξε χθες λάδι στη φωτιά χαρακτηρίζοντας όσους δεν πληρώνουν «τζαµπατζήδες, η στάση των οποίων συνιστά δολιοφθορά γιατί οι εταιρείες θα οδηγηθούν, εάν επικρατεί µια τέτοια αντίληψη, σε ακόµη µεγαλύτερα ελλείµµατα, τα οποία είτε θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε φορολογούµενος πολίτης είτε θα γίνει νέα αύξηση στην τιµή του κοµίστρου».

«Ο κ. Ρέππας ισχυρίζεται για να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες αυξήσεις ότι η Αθήνα εξακολουθεί να έχει χαµηλό επίπεδο τιµών. Αποκρύπτει όµως ότι εξακολουθεί να έχει και χαµηλό επίπεδο µισθών», επισηµαίνει το µέλος του Ανοιχτού Συντονισµού Επιβατών Αττικής, Λία Φράγκου.

Ο Ανοιχτός Συντονισµός Επιβατών Αττικής είναι πίσω από τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι Επιβάτες Θεσσαλονίκης. Οπως λέει η κ. Λία Φράγκου, «η κίνηση είναι µια οµπρέλα που συντονίζει τις δράσεις οµάδων και επιτροπών πολιτών. Ολες αυτές οι οµάδες πραγµατοποίησαν σύσκεψη στις 24 Ιανουαρίου και από εκεί γεννήθηκε ο Ανοιχτός Συντονισµός Επιβατών Αττικής που πραγµατοποίησε χθες την παρθενική του εµφάνιση».

Σύµφωνα µε την Ελένη Μήτσου, συντονίστρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης Green Attack, γι’ αυτήν την εβδοµάδα ο Ανοιχτός Συντονισµός είχε προγραµµατίσει µια σειρά από κινητοποιήσεις, όµως εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζοµένων στα ΜΜΜ την τελευταία στιγµή άλλαξε ο προγραµµατισµός.

«Ετσι, τώρα θα δράσουµε στα κενά των απεργιών», επισηµαίνει. «∆εν αντιδρούµε µόνο για την αύξηση των εισιτηρίων. Αντιδρούµε στην αραίωση των δροµολογίων και την κατάργηση των γραµµών. Με τις αστικές συγκοινωνίες αρχίσαµε να ασχολούµαστε από τον περασµένο Νοέµβριο, όταν άρχισε η κουβέντα για το νοµοσχέδιο σχετικά µε αυτές».

Και έχουν βρει υποστηρικτές στους εργαζόµενους της ΕΘΕΛ. «Εµείς οι εργαζόµενοι στην ΕΘΕΛ δηλώνουµε τη συµπαράστασή µας στους πολίτες που αγωνίζονται ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων και των καρτών», αναφέρεται µεταξύ άλλων σε ψήφισµα συµπαράστασης.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.
«Επιβιβαζόµαστε στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και ζητάµε από το επιβατικό κοινό να µην κόψει εισιτήριο. Η αποδοχή είναι µεγάλη, ενώ, ακόµη κι αν κάποιοι διαφωνούν, το θετικό είναι ότι το λεωφορείο µετατρέπεται σε… συνέλευση», λέει ο πολιτικός µηχανικός Γιώργος Θεοδωρόπουλος, µέλος της κίνησης Επιβάτες Θεσσαλονίκης, που συγκροτήθηκε πριν από ενάµιση µήνα. Χθες τα µέλη της κίνησης κατέλαβαν συµβολικά οχήµατα του ΟΑΣΘ, κόλλησαν αφίσες και ζητούσαν από τον κόσµο να µην κόψει εισιτήριο. «Κάποιοι µας κατηγορούν ως τζαµπατζήδες, όµως ο χαρακτηρισµός ταιριάζει µάλλον στην κυβέρνηση που κόβει µισθούς και συντάξεις. Αν µου ζητήσετε έναν λόγο που δεν πληρώνω εισιτήριο, είναι γιατί απλούστατα δεν µου φθάνουν τα χρήµατα», συµπληρώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ∆ΟΧΕΙΑ.
«Μπορεί ακόµη να µην έχουµε κοινή δράση, αλλά υπάρχει µια σχέση µε τις κινήσεις ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων, κάτι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία», επισηµαίνει ο Γιάννης Γερµανός, µέλος της Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων ΒΑ. Αττικής.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες