ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/2/11

Κοινωνική έκρηξη σε παγκόσμιο επίπεδο φοβάται ο Ντομινίκ Στρος Καν

Mια επανεμφάνιση του “μοντέλου των παγκόσμιων ανισορροπιών που υπήρχε προ κρίσης” έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ομιλία του στην Σιγκαπούρη. Η παγκόσμια οικονομία δείχνει τάσεις ανάκαμψης, αλλά είναι επιβαρυμένη με προβλήματα όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η άνοδος των τιμών, που μπορούν να πυροδοτήσουν έναν καταστροφικό εμπορικό προστατευτισμό και βίαιες κοινωνικές αναταραχές, προειδοποίησε ο Στρος Καν.
"Η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, όπως οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση. Και η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλο εξωτερικό πλεόνασμα, όπως η Κίνα και η Γερμανία, εξακολουθεί να ενισχύεται από τις εξαγωγές", είπε ο ίδιος.
"Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των χωρών, μπορεί να δούμε την άνοδο του προστατευτισμού- του εμπορίου και των δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και καθώς αυξάνονται οι εντάσεις εντός των χωρών, μπορεί να έχουμε την αύξηση κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό τους- ακόμη και πόλεμο".
Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα τους τελευταίους μήνες έχει ήδη
πλήξει ιδιαίτερα σφοδρά τις φτωχότερες χώρες και είναι ένας από τους παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ο πρόεδρος της οποίας απομακρύνθηκε από την εξουσία τον περασμένο μήνα.
Στο μεταξύ, οι φόβοι για την αύξηση του χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες, εντείνονται τους τελευταίους μήνες με την Standard & Poor's την περασμένη εβδομάδα να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας και τον Moody's να προειδοποιεί για υποβάθμιση και τις ΗΠΑ.
Στην Ασία, η ανησυχία επικεντρώνεται στο θέμα του πληθωρισμού και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Ινδονησία χρειάζεται να αντιδράσουν γρηγορότερα για να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών.
Ο Στρος-Καν είπε ακόμη ότι οι αναπροσαρμογές της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων.
"Συγκρατώντας αυτές τις αναπροσαρμογές σε μία χώρα καθίσταται δυσκολότερο και πιο δαπανηρό για άλλες χώρες να επιτρέψουν την αναπροσαρμογή των δικών τους ισοτιμιών", είπε ο Στρος-Καν.
"Για να μπορέσει η αναπροσαρμογή αυτή να συμβεί, απαιτείται χρόνος, αλλά το να ζητάμε χρόνο έχει νόημα μόνο αν υπάρχει μία σημαντική και μεθοδική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση".
Ο Στρος-Καν είπε ότι το ΔΝΤ αναμένει συγκρατημένη ανάπτυξη του 2,5% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες αυτό το χρόνο καθώς το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα χρέη των νοικοκυριών επηρεάζουν την εσωτερική ζήτηση.
"Χωρίς δουλειές και ασφάλεια του εισοδήματος, δεν μπορεί να ανακτηθεί η εσωτερική ζήτηση και τελικά να υπάρξει καμία βιώσιμη ανάκαμψη".
Οι αναδυόμενες οικονομίες θα αναπτυχθούν με ρυθμό ταχύτερο του 6,5%, με την Ασία- πλην της Ιαπωνίας- να αναπτύσσεται με ρυθμό 8.5%.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες