ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

2/3/11

Νέοι διορισμοί από τον Καντάφι-Στη Μεσόγειο 2 πολεμικά αμερικανικά πλοία

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι αντικατέστησε δύο υπουργούς που έχουν προσχωρήσει στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση. Στη θέση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι διόρισε τον Μασούντ Αμπντελ Χαφίζ στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μοχάμεντ Αχμαμπάντ αλ-Καμούντι αντικατέστησε τον Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπντούλ Αζλεΐλ. Επίσης, ο Μοχάμεντ Ακρι Αλ-Μαχγκούμπι διορίστηκε γενικός εισαγγελέας στη θέση του Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Αμπάρ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και προσχώρησε στην αντιπολίτευση.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ
Καντάφι κατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ένα αεροδρόμιο στην περιοχή της Μπρέγκα κατελήφθη από πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, κοντά στην Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών.
Σε συνοικία της Τρίπολης σήμερα ένα βυτιοφόρο πήρε φωτιά με αποτέλεσμα πυκνός μαύρος καπνός να καλύψει την περιοχή και να προκαλέσει αρχικά έντονους φόβους καθώς δεν ήταν γνωστά τα αίτιά του. Το βυτιοφόρο ανεφλέγη κοντά στο ξενοδοχείο Rixos όπου διαμένουν πολλοί ανταποκριτές του ξένου Τύπου. Αρκετά οχήματα της πυροσβεστικής κατευθύνονται προς το σημείο πάνω από το οποίο υπάρχει πυκνός καπνός, διευκρίνισε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Τρίπολη.
Εντωμεταξύ δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, το USS Kearsarge και το USS Ponce, εισήλθαν σήμερα στη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα προς την Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε αξιωματούχος της Διώρυγας. Τα πλοία βρίσκονται στην νότια είσοδο της Διώρυγας και αναμένεται να την διαπλεύσουν κατά τις 15.30 ή 16.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος). Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στη Λιβύη. Να σημειωθεί ότι το Kearsarge έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δύναμης 2.000 Πεζοναυτών.
Η αμερικανική Γερουσία ζητά την παραίτηση του Καντάφι
Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας. Οι Γερουσιαστές, που επικύρωσαν ομόφωνα την απόφαση, ζητούν από τον Μουάμαρ Καντάφι να "σταματήσει τις βιαιότητες, να δεχτεί τη βούληση του λαού της Λιβύης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία".
Η απόφαση "ασκεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη νέων μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή εναέριου αποκλεισμού της χώρας". Νωρίτερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάικ Μάλεν δήλωσε πως η δημιουργία μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού είναι "εξαιρετικά δύσκολη", ενώ ο αμερικανός υπουργος Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε πως δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για "χρήση στρατιωτικών δυνάμεων" στη Λιβύη.
Ο Μουφτάχ Κεντίρ δικηγόρος που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης δήλωσε στην Post «θέλουμε την ξένη επέμβαση σε συγκεκριμένα θέματα, εναέριο αποκλεισμό, βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων και έλεγχο των ακτών». Η συζήτηση αυτή δείχνει την ανησυχία των ηγετών των αντικαθεστωτικών εξαιτίας της παραμονής του Καντάφι στην εξουσία και της στρατιωτικής του ισχύος. "Κατέστρεψε τον στρατό. Εχουμε δύο ή τρία αεροσκάφη", δήλωσε στους Times ο Αμπντελ Χαφίντ Γόγκα, εκπρόσωπος του επαναστατικού συμβουλίου στην Βεγγάζη.
Αμερικανοί γερουσιαστές πάντως εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντικαθεστωτικούς. Η γερουσιαστής Ντιάν Φέινστάιν του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε: "Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη πως αυτό θα ήταν μια έξυπνη ιδέα". Η ίδια πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και να στείλει προειδοποίηση στον Καντάφι.
Οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Στην Ουάσινγκτον, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι η Λιβύη οδεύει προς έναν εμφύλιο πόλεμο και τόνισε πως η αντιπολίτευση θέλει φανεί ότι "χειρίζεται την υπόθεση μόνη της για λογαρισμό του λιβυκού λαού, ότι δεν υπάρχει παρέμβαση καμμιάς ξένης δύναμης".
Ο στρατηγος Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κονγκρέσο πως το ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται--η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λβύης--θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό θα σημαίνει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή. «Θα έπρεπε να καταστρέψουμε το αντιαεροπορικό σύστημα για να εγκαταστήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού», διευκρίνισε ο Μάτις και πρόσθεσε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν μπορείς απλώς να πεις στους ανθρώπους να μην πετούν τα αεροσκάφη τους».
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες