ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

2/3/11

Καρχαρίες με ενσωματωμένο το... GPS της Φύσης

Φημίζονται για την εξαιρετική ακοή και την όσφρησή τους καθώς και την αντίληψη της κίνησης γύρω τους. Τα αποτελέσματα νέας μελέτης καταδεικνύουν ότι οι καρχαρίες είναι και δεινοί πλοηγοί, αφού μπορούν να καλύψουν μεγάλες διαδρομές με απροσδόκητη ακρίβεια.
«Πολύ απλά, γνωρίζουν πού πηγαίνουν», λέει ο Γιάννης Παπασταματίου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να περπατούν γνωρίζοντας τον προορισμό τους για έξι με οκτώ χιλιόμετρα, όμως φανταστείτε να κάνετε το ίδιο στο βυθό και κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Οι επιστήμονες εστίασαν τις έρευνές τους σε τρία είδη καρχαριών, σε εκπροσώπους των οποίων τοποθετήθηκαν ειδικές συσκευές εντοπισμού που κατέγραφαν τις κινήσεις τους, ανοιχτά της Χαβάης, επί 7 έως 72 ώρες. Διαπίστωσαν ότι κάποιοι καρχαρίες δημιουργούν «νοητούς χάρτες» της περιοχής τους, με τη βοήθεια των οποίων μπορούν να εντοπίσουν τοποθεσίες ακόμη και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το σημείο όπου βρίσκονται.
Την ικανότητα αυτή φαίνεται, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, ότι διαθέτουν οι καρχαρίες-τίγρεις, ενώ η αίσθηση προσανατολισμού απουσιάζει από άλλα είδη όπως ο Carharinus melanopterus. Όπως γράφουν στο Journal of Animal Ecology, πρόκειται για μία ένδειξη ότι κάποια είδη έχουν τη δυνατότητα να «αποθηκεύουν» αυτούς τους νοητούς χάρτες τοποθεσιών και να πορεύονται χρησιμοποιώντας πιθανότατα τα μαγνητικά πεδία της Γης, λαμβάνοντας σήματα από τα ρεύματα των ωκεανών, τη θερμοκρασία των υδάτων ή με τη βοήθεια της όσφρησής τους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές για να καταδείξουν ότι οι καρχαρίες δεν κολυμπούν κατά τύχη προς μια κατεύθυνση, αλλά ακολουθούν συγκεκριμένα «μονοπάτια».
«Θα πρέπει να διαθέτουν ένα αρκετά καλό σύστημα πλοήγησης γιατί οι αποστάσεις [που διανύουν] είναι μεγάλες», εξηγεί ο Παπασταματίου μιλώντας στο BBC. «Το ποιο είναι αυτό παραμένει αντικείμενο συζήτησης, όμως κρίνοντας από το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις διαδρομές πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας... θα πίστευε κανείς ότι ο προσανατολισμός με βάση τα μαγνητικά πεδία είναι ένα ενδεχόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες