ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

5/3/11

Αυτοί που φεύγουν

Σισέ Λέτο
Φημολογίες υπάρχουν πολλές και τα αισιόδοξα σενάρια είναι ήδη αρκετά. Εμείς όμως θα μιλήσουμε ρεαλιστικά και θα παρουσιάσουμε ένα σενάριο για τη νέα σεζόν στον Παναθηναϊκό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας.


Πιο κάτω θα παρουσιάσουμε από ποιους παίκτες ο Παναθηναϊκός μπορεί να αλαφρώσει το μπάτζετ του, ποιοι μπορούν να δοθούν σε άλλες ομάδες φέρνοντας στα ταμεία της ΠΑΕ ζεστό χρήμα και φυσικά πως μπορεί να επενδυθεί μέρος των εσόδων στην εγχώρια αγορά.
Υπάρχει ένας κανόνας στο ποδόσφαιρο που έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν οι οπαδοί. Οι ομάδες χτίζονται, δεν αγοράζονται και συνήθως αρχίζουν να χτίζονται από παίκτες που αγωνίζονται στην εγχώρια αγορά.

Τα παραδείγματα; Πολλά. Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Μίλαν είναι μερικές από τις ομάδες που ξεκίνησαν και έφτιαξαν έναν κορμό με ποδοσφαιριστές αξίας που ήξεραν τις ιδιαιτερότητες των πρωταθλημάτων τους και με αυτούς κατάφεραν να κατακτήσουν τίτλους.

Κάπως έτσι θα πρέπει να κινηθεί και ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι, αφού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει διάθεση από τους μετόχους να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη για να καλυφθεί αρχικά η μαύρη τρύπα και κατά στη συνέχεια να ενισχυθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Οπότε φτάνουμε στο εξής ερώτημα. Από που μπορούν να βρεθούν πόροι; Δυο είναι οι λύσεις. Η μία να βάλει ο κόσμος χρήματα (αγοράζοντας μετοχές είτε εκτοξεύοντας τον αριθμό των διαρκείας) και η άλλη να πουληθούν ποδοσφαιριστές. Εμείς θα ασχοληθούμε με το δεύτερο μονοπάτι.

Οι ελεύθεροι...

Είχαμε κάνει ένα θέμα με όλα τα συμβόλαια των παικτών του Παναθηναϊκού και γιατί δεν συμφέρει την ΠΑΕ να τα μειώσει με τα νέα φορολογικά δεδομένα. Υπάρχουν όμως και ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι.

Πρώτος και καλύτερος ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ο οποίος αμείβεται με 2.54 εκ. ευρώ (ότι δείτε είναι με την εφορία) τον χρόνο. Ακολουθούν οι Λουίθ Γκαρθία με 800.000 ευρώ, Βαγγέλης Μάντζιος με 420.00 ευρώ, Λουκάς Βύντρα 550.000 ευρώ (είναι υπό συζήτηση να παραμείνει), Γκαλίνοβιτς 420.000 ευρώ, Ντάνιελ Φερνάντες 480.000 ευρώ (580.000 είναι κανονικά όπως ο Πανσερραϊκός θα δώσει 100.000).

Σύνολο: 5, 2 εκ. ευρώ (περίπου)

Αν σε αυτούς υπολογίσουμε και την πρόθεση των πράσινων να λύσουν τη συνεργασίας τους με Σεϊταρίδη (600.000 ευρώ), Μελίσση (423.000 ευρώ) τότε φτάνουμε κοντά στα 6 εκ. ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Φτάνει όμως αυτό; Θα φανεί από τις προθέσεις των μετόχων.

** (Στα συμβόλαια δεν υπολογίζονται μπόνους στόχων, συμμετοχών, παροχές σπιτιών, λογαριασμών, αυτοκινήτων, ταξιδιών. Αν τα βάλουμε και αυτά το ποσό μεγαλώνει αρκετά)

Ποιοι μπορούν να παραχωρηθούν...

 


Εδώ είναι το ζήτημα που καίει τον κόσμο του Παναθηναϊκού, αφού κανείς οπαδός δεν θέλει να δει τα αστέρια της ομάδας να αποχωρούν. Ας δούμε όμως ποιοι θα μπορούσαν να φύγουν και τι να φέρουν.

Αρχικά να πούμε πως χρήματα δεν υπάρχουν γενικά όχι μόνο στην Ελλάδα και δεν μιλάμε για τη μεταγραφή, αλλά και για την κάλυψη ενός συμβολαίου.

Τζιμπρίλ Σισέ (συμβόλαιο μέχρι το 2013): Ο ίδιος έχει πει πως θέλει να φύγει. Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει 7 εκ. ευρώ στην Μαρσέιγ για τη μεταγραφή του συν κάποιο ποσό στους μάνατζερ και τον ίδιο. Για να φύγει λοιπόν πρέπει να δοθεί ένα ποσό τουλάχιστον 6-7 εκ. στους πράσινους. Για το κενό του δεν το συζητάμε, δύσκολα θα βρεις σκόρερ σαν και αυτόν.

Σεμπαστιάν Λέτο (συμβόλαιο μέχρι το 2014): Ο Αργεντινός φαίνεται να απασχόλησε την Μπενφίκα το καλοκαίρι, όμως τελικά έμεινε στις πράσινους. Με ένα ποσό κοντά στα 4 εκ. ευρώ θα μπορούσε να φύγει, αφού ειδικά τη φετινή σεζόν δεν έχει βοηθήσει σχεδόν καθόλου.

Μαρσέλο Μάτος (συμβόλαιο μέχρι το 2012): Στην Μποταφόνγκο κάνουν ότι μπορούν για να αγοράσουν τα δικαιώματα του και αν γίνει μία πρόταση που θα αγγίζει το 1,5 με 2 εκ. ευρώ είναι βέβαιο πως οι πράσινοι θα πουν το ναι.

Σιμάο Μάτε Τζούνιοε (συμβόλαιο μέχρι το 2012): Ο Φερέιρα δεν τον εμπιστεύεται συχνά και ο ίδιος μάλλον έχει δικαιώσει τον Πορτογάλο. Κάνει την χειρότερη του σεζόν και αν έρθει μία πρόταση κοντά στα 2 εκ. ευρώ, τότε οι πράσινοι θα τον δώσουν κρατώντας ίσως ένα ποσοστό μεταπώλησης.

Σωτήρης Νίνης (συμβόλαιο μέχρι το 2012): Μεγάλο ταλέντο που έμεινε ταλέντο όμως. Όλο ακούμε για ενδιαφέρον και ενδιαφέρον δεν βλέπουμε. Είναι βέβαιο πάντως πως αν γίνει κάποια σοβαρή πρόταση το καλοκαίρι οι πράσινοι θα το σκεφτούν σοβαρά.

Νίκος Σπυρόπουλος (συμβόλαιο μέχρι το 2012): Ξεκίνησε καλά, όμως δεν είχε καμία εξέλιξη και μάλιστα αρκετές φορές αποτελεί την μαύρη τρύπα στην άμυνα. Ίσως έκλεισε ο κύκλος του και με ένα ποσό κοντά στο 1.5 εκ. ευρώ μπορεί να φύγει.

Γκάμπριελ Ροντρίγκες (συμβόλαιο μέχρι το 2012): Στην Βραζιλία έκανε καταπληκτικό πρωτάθλημα και σίγουρα το καλοκαίρι θα φτάσουν προτάσεις στους πράσινους για να τον δώσουν. Με 1-1.5 εκ. ευρώ φεύγει άνετα.

Ποιοι μπορούν να έρθουν...

 


Όπως είπαμε και στην αρχή μία ομάδα χτίζεται ξεκινώντας να αποκτά ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην εγχώρια αγορά. Η αλήθεια είναι πως φέτος στο πρωτάθλημα υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δεν θα κοστίσουν μία περιουσία και έχουν αποδείξει πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Τζαμέλ Αμπντούν: Θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Λέτο; Υπάρχει ο φόβος της μετάβασης σε μεγαλύτερη ομάδα, όμως όπως έχει δείξει ο Αλγερινός είναι ηγέτης, ομαδικός, σκοράρει και βγάζει ασίστ. Πόσο θα κοστίσει; Όχι περισσότερα από 1.5 με 2 εκ. ευρώ.

Ντάγκλας Φερέιρα (Ντουγκλάο): Θα μπορούσε να δώσει λύσεις στο κέντρο της άμυνας; Δυο χρόνια τώρα έχει αποδείξει πως στο ελληνικό πρωτάθλημα τουλάχιστον δεν έχει αντίπαλο. Και αυτός με 1.5 εκ. ευρώ μπορεί να έρθει.

Γιώργος Γεωργιάδης: Θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή λύση για τον πάγκο και γιατί όχι μέσα από τους αγώνες να κερδίσει κάτι παραπάνω; Φυσικά. Το κόστος το καλοκαίρι θα είναι ελάχιστον (περίπου 700.000 ευρώ).

Βίκτορ Βιτόλο: Με τα χρήματα από τους Σιμάο και Μάτος σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει τον ηγέτη στο αμυντικό κομμάτι στα χαφ. Με ένα ποσό κοντά στα 2.5 εκ. ευρώ και κάποιο αντάλλαγμα ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να τον δώσει.

Κώστας Μανωλάς: Τον ερχόμενο Δεκέμβριο μπορεί να φύγει χωρίς η ΑΕΚ να πάρει δραχμή. Ο ίδιος πρόσφατα είπε όχι στην Ένωση σε πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του. Το καλοκαίρι λοιπόν με ένα λογικό ποσό οι πράσινοι μπορούν να τον αποκτήσουν.

** (Τα ποσά είναι κατά προσέγγιση ενώ σε αυτά μπορούν οι πράσινοι να δώσουν και παίκτες ως ανταλλάγματα ή δανεικούς) 

** (Η ρήτρα στο συμβόλαιο του Ντουγκλάο είναι 2 εκ. ευρώ, όσο και του Αμπντουν. Η Ναντ όμως θα πάρει ένα μεγάλο ποσοστό από την πώληση τους)

Συμπέρασμα

Πως χτίζεται μία ομάδα λοιπόν; Μέσα από τους τίτλους και για να πάρεις τίτλους πρέπει να πας στα σίγουρα. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν έχει ανάγκη να χτίσει παίκτες πρωταθλητές δίπλα στους έμπειρους άσους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ρόστερ.

Όπως και να έχει πάντως όλα θα κριθούν από τους μετόχους που κρατούν την τύχη της ΠΑΕ στα χέρια τους και λογικά θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι στην ομάδα τη νέα σεζόν στο φημολογούμενο ΔΣ της άλλης εβδομάδας. 
/www.sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες