ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

5/3/11

Η Κίνα σχεδιάζει μία δεύτερη... βιομηχανική επανάσταση


Εντός του Μαρτίου η Κίνα αναμένεται να ανακοινώσει το «12ο Πενταετές Πλάνο» της, τον «χάρτη» δηλαδή που θα οδηγεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έως το 2015.
Η Κίνα σχεδιάζει μία δεύτερη... βιομηχανική επανάσταση
Σε πρόσφατη έκθεσή της η Nomura International σημειώνει ότι στα σχέδια όσων χειρίζονται την οικονομική πολιτική της Κίνας υπάρχουν στοιχεία που θα εκπλήξουν ευχάριστα τις αγορές, κυρίως λόγω του μεγέθους της επανα-βιομηχανοποίησης που θα προδιαγράφουν.

Η πιο σημαντική αλλαγή εκτιμάται ότι θα είναι η αλλαγή φιλοσοφίας. Ότι, δηλαδή, οι κινεζικές αρχές θα χρησιμοποιούν πλέον επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα με σκοπό να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση, προσδοκώντας ότι αυτό θα «ανακυκλωθεί» από τις κινεζικές επιχειρήσεις στο μέλλον με τη μορφή νέων επενδύσεων.
Οι τομείς στους οποίους θα εστιάζει το πενταετές πλάνο της Κίνας θα είναι: η κατασκευή κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η περιβαλλοντική προστασία, τεχνολογίες πληροφορικής νέας γενιάς, βιοτεχνολογία, νέες μορφές ενέργειας, νέα υλικά και οχήματα «καθαρής» ενέργειας. Μία από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της αναμενόμενης αύξησης των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 2%-2,5% του ΑΕΠ από 1,5% σήμερα), είναι ότι θα δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας, έναντι των υπολοίπων.
Πιθανή θεωρείται από τη Nomura και μία αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώς για τις εταιρείες στην Κίνα, η οποία θα ωφελήσει περισσότερο επιχειρήσεις με μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες.
Μετοχές που ξεχωρίζουν
Οι 13 ασιατικές (σε Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα) μετοχές που εκτιμά η Nomura ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από το νέο πενταετές πλάνο είναι οι εξής:

Στο ευρωπαϊκό «μέτωπο» οι επιλογές της Nomura είναι οι μετοχές των Siemens AG, Schneider Electric και ABB Ltd.
Ο οίκος εκτιμά ότι τα εργοστάσια της Κίνας θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε εξοπλισμό αυτοματισμού ακριβείας ώστε να αντισταθμίζεται η όποια υστέρηση τεχνικές δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, αλλά και να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα προϊόντων.
Από τις ΗΠΑ, ο οίκος ξεχωρίζει τις Broadcom Corporation, Texas Instruments, Atheros (εξαγοράστηκε από την Qualcomm), Intel Corporation και Marvell Technology.
Όπως σχολιάζει, οι Broadcom και Atheros διαθέτουν ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων που μπορούν να υποστηρίξουν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών όπως το Ethernet, η καλωδιακή και το GPON (Gigabit passive optical networking), ενώ παράλληλα αποτελούν βασικούς προμηθευτές εταιρειών όπως οι Huawei, ZTE, Cisco και Juniper, οι οποίες πιθανότατα θα παίξουν ρόλο-κλειδί στη ανάπτυξη των υποδομών της Κίνας. Σε ό,τοι αφορά την Texas Instruments, η Nomura εκτιμά ότι θα αποτελέσει προμηθευτή της ZTE και θα ωφεληθεί από οποιεσδήποτε δαπάνες αφορούν την κατασκευή υποδομών για ασύρματους σταθμούς επικοινωνιών.
Σε ό,τι αφορά τον χώρο του hardware, εταιρείες όπως η Intel και Marvell μπορούν να ωφεληθούν από τις ανάγκες της Κίνας για κέντρα δεδομένων, καθώς και για υποδομές servers και αποθήκευσης δεδομένων. Η Intel έχει μερίδιο αγοράς πάνω από 90% στους servers, ενώ η Marvell έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον έλεγχο αποθήκευσης δεδομένων.
Επίσης από τις ΗΠΑ, ο οίκος ξεχωρίζει τις Rockwell Automation, Emerson Electric και Honeywell International. Η πρώτη θα πρέπει να αναμένει οφέλη στην Κίνα λόγω της πρωτοποριακής πλατφόρμας αυτοματισμού που διαθέτει, όπως και η Emerson, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Τα ίδια ισχύουν και για τη Honeywell, η οποία θα μπορούσε να αποκομίσει οφέλη και από τις αυξημένες δαπάνες της Κίνας στην αεροπορική και αεροδιαστημική βιομηχανία.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες