15/3/11

Ήταν Εβραίος ο Κεμάλ;

«Αγρότη» έκανε τον Κεμάλ  Ατατούρκ ο διευθυντής του Μουσείου του Τοπ Καπί, προκειμένου να αποφύγει μια «ενοχλητική ερώτηση»

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τζουμχουριέτ ο Τούρκος καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου του Τοπ Καπί κ. Ιλμπέρ Ορταϊλί συμμετείχε σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Τurkish Forum στο Λονδίνο.

Ο κ. Ορταϊλί στην ομιλία του ανέφερε ότι υπάρχουν δυο
Ευρώπες, η ιταλική και η αγγλική. Η Ιταλία είναι η κοιτίδα του κλασσικού πολιτισμού, αλλά για την Αγγλία οι γνώσεις των Τούρκων είναι περιορισμένες. Πρέπει ,τόνισε, να μάθουμε την Αγγλία γιατί οι Βρετανοί είναι οι πνευματικοί καθοδηγητές της αμερικανικής πολιτικής. Οι ΗΠΑ δεν κάνουν βήμα αν δεν ζητήσουν τη γνώμη της Βρετανίας.

Το ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του εστιάζεται στο ερώτημα που του έκανε ένας ακροατής που ζήτησε να μάθει αν είναι αλήθεια αυτά που γράφονται για τον Κεμάλ Ατατούρκ, ότι  «ήταν Εβραίος και πράκτορας των  Άγγλων». Ο κ. Ορταϊλί εντυπωσίασε με την άκρως επιστημονική απάντησή του: «Ο Κεμάλ ήταν αγρότης και δεν μπορεί να ήταν Εβραίος, γιατί οι  Εβραίοι δεν γίνονται αγρότες»!

Πώς ήταν αγρότης ο Κεμάλ που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο σπίτι που επισκέπτονται όλοι οι Τούρκοι και επισκέφθηκε πρόσφατα ο κ. Νταβούτογλου; Επίσης ο πατέρας του ήταν τελωνειακός υπάλληλος. Δηλαδή δημόσιος υπάλληλος και φυσικά όχι αγρότης. Μόνο ο παππούς του, ο πατέρας της Ζουμπεϊντέ χανίμ ήταν επιστάτης σε ένα αγρόκτημα στο Λαγκαδά. Ο Κεμάλ ακολούθησε στρατιωτικές σπουδές και δεν είχε καμία σχέση με τις αγροτικές δουλειές.  Αυτά γράφει η επίσημη τουρκική ιστοριογραφία. Γιατί  τότε ο έγκριτος καθηγητής έδωσε μια τέτοια  απάντηση;
elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες