ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

19/12/10

Σαρωτικές αλλαγές σε 150 κλειστά επαγγέλματα προωθεί η κυβέρνηση



Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να περιλαμβάνει διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος του οδηγού ταξί
Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να περιλαμβάνει διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος του οδηγού ταξί   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
ΑθήναΣαρωτικές αλλαγές για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες φέρνει το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση προωθεί, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, ένα νέο πλαίσιο που θα φέρει την «αυτόματη» απελευθέρωση 150 επαγγελμάτων.

Όπως επισημαίνει «Το Βήμα», στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών θα περιγράφεται η διαδικασία απελευθέρωσης για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή.

Βάσει τπου Μνημονίου, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει ως το τέλος Φεβρουαρίου 2011 και το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το οποίο θα προωθηθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Α.Λοβέρδος.

Στο δεύτερο μέρος θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων.

Θα παρέχεται ωστόσο περιθώριο τεσσάρων ως έξι μηνών σε κάθε υπουργείο για να καθορίσει (με Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική Απόφαση) ποια επαγγέλματα δεν πρέπει να ανοίξουν επειδή συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Για όσα επαγγέλματα δεν κινηθεί η σχετική διαδικασία εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ανοίγουν αυτόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η τρόικα (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) μελέτησε την αρχική μορφή του νομοσχεδίου και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει σημείο «τριβής» με τον γγ του υπουργείου Οικονομικών, Ηλ.Πλασκοβίτη, που χειρίζεται το θέμα. Το πολυνομοσχέδιο θα καλύπτει και την υποχρέωση της Ελλάδας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών βάσει της σχετικής οδηγίας της ΕΕ.

Τα επαγγέλματα που οδηγούνται «σε άρση περιττών περιορισμών σύμφωνα με τις ορθές νομικές πρακτικές», όπως αναφέρει το Μνημόνιο Νο 3, είναι μεταξύ άλλων αυτά του αρτοποιού, του εκσκαφέα, του μεσίτη, του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού, του ταξιδιωτικού πράκτορα, του τεχνικού υπολογιστών και του κομμωτή. Κοινή συνισταμένη για τα περισσότερα θα είναι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πολυνομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο όμως δεν θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η τρόικα προσφέρει προθεσμία λίγων εβδομάδων για να συζητηθεί.

Κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση, που θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου, η τρόικα θα ελέγξει σε πρώτη φάση την πρόοδο των εργασιών και με βάση αυτή θα εγκρίνει τον Φεβρουάριο την τέταρτη δόση του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος του οδηγού ταξί. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα» ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας ούτε όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς των ταξί ούτε όσον αφορά τα κόμιστρα, τα οποία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης».

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Αντιθέτως, στο Μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών για τις περιστασιακές μεταφορές επιβατών «με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες