ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

19/12/10

Ικανοποίηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής


Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Συνόδου, ο κ. Ρομπέϊ είπε ότι οι «27» συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας από τα μέσα του 2013 και προς το σκοπό αυτό ενέκριναν την περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας μέσα από απλουστευμένες διαδικασίες. Η απλουστευμένη διαδικασία συνεπάγεται πρακτικά ότι κάθε χώρα θα αποφασίζει για τις διαδικασίες επικύρωσης της Συνθήκης χωρίς να απαιτείται, όπως σημείωσε ο Χ.Ρομπέϊ,η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Τόνισε ότι στόχος είναι η νέα Συνθήκη να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2013 και διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται «εάν κρίνεται απαραίτητοι «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ακόμη έχει χρησιμοποιηθεί μόνο το 4% των πόρων του ισχύοντος προσωρινού μηχανισμού και ως εκ τούτου, όπως ξεκαθάρισε, δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων αλλά ούτε και να συζητηθεί σε αυτή τη φάση ζήτημα ευελιξίας του μηχανισμού (σ.σ. αγορά ομολόγων από τον σημερινό μηχανισμό). Δεν παρέλειψε βέβαια να υπογραμμίσει ότι στην απόφαση υπάρχει αναφορά σύμφωνα με την οποία θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της, δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητα «να κάνουμε ότι κριθεί αναγκαίο».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες προκειμένου να ξαναμπούν οι οικονομίες στο σωστό δρόμο, κάτι που όπως αναγνώρισε προκαλεί μάλιστα δυσφορία στις κοινωνίες ορισμένων χωρών.

Υποστήριξε ακόμη ότι σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη, η οποία διαθέτει πανοπλία μέτρων για οικονομική διακυβέρνηση. Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε παράλληλα πως χρειάζεται περισσότερη οικονομική συνεργασία και ότι οι αλλαγές που προωθούνται είναι ριζικές. Όπως είπε, διαπίστωσε, μεγάλη αποφασιστικότητα στην ικανότητα της ΕΕ να διασφαλίζει τη σταθερότητα της Κοινότητας και της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου. Ειδικότερα, επί του ζητήματος αυτού κατατέθηκαν διάφορες απόψεις και κρίθηκε ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να ληφθεί κάποια απόφαση. Διεξοδική συζήτηση έγινε επίσης για την ανάγκη να υπάρχει ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με τη δημιουργία επενδύσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποφασιστική απάντηση που θα πρέπει να δώσει η ΕΕ απέναντι στις αγορές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες