Την παράκαμψη των δημοψηφισμάτων, προκειμένου μία
χώρα να ενταχθεί σε πλαίσιο μέτρων για χρηματοδότηση από τον νέο
Μηχανισμό Στήριξης που θα λειτουργήσει από το 2013 αποφάσισε η Σύνοδος
Κορυφής της Ε.Ε. Μπλόκαραν τα ευρωομόλογα Γαλλία και Γερμανία. Δέσμευση
Παπανδρέου για συγκέντρωση 1 εκ. υπογραφών για να ξεμπλοκάρει το θέμα
Αυτό - μεταξύ άλλων- συμπεριελήφθη στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ, ο οποίος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Οι 27 συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας από τα μέσα του 2013 και προς το σκοπό αυτό ενέκριναν την περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας μέσα από απλουστευμένες διαδικασίες. Η απλουστευμένη διαδικασία συνεπάγεται πρακτικά ότι κάθε χώρα θα αποφασίζει για τις διαδικασίες επικύρωσης της Συνθήκης χωρίς να απαιτείται, όπως σημείωσε ο Χ.Ρομπέϊ,η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Στόχος είναι η νέα Συνθήκη να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουρίου 2013 και διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται εάν κρίνεται απαραίτητο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ακόμη έχει χρησιμοποιηθεί μόνο το 4% των πόρων του ισχύοντος προσωρινού μηχανισμού και ως εκ τούτου, όπως ξεκαθάρισε, δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων αλλά ούτε και να συζητηθεί σε αυτή τη φάση ζήτημα ευελιξίας του μηχανισμού όπως η αγορά ομολόγων - κάτι που ισχύει για τον υπάρχοντα, μέσω της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο συζητήθηκε τελικά το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου και για το θέμα κατατέθηκαν διάφορες απόψεις, ωστόσο ο Γαλλογερμανικός άξονας κατόρθωσε και αυτή τη φορά να παγώσει κάθε περαιτέρω απόφαση για το θέμα.
Εκστρατεία Παπανδρέου για το Ευρωομόλογο
Την διενέργεια ευρωπαϊκής εκστρατείας συγκέντρωσης 1.000.000 υπογραφών προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως στην ΕΕ μια συζήτηση για την νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας πρότεινε στην χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία απευθύνεται στους λαούς, τους πολίτες της Ευρώπης, τα συνδικάτα, τα κοινοβούλια και της Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης την δημιουργία ομάδας εργασίας από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, την Ευρωβουλή και το ΠΑΣΟΚ που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και τις απαραίτητες κινήσεις για την προώθηση της πρωτοβουλίας, προτείνοντας παράλληλα ως μέλη της ομάδας αυτής την Βάσω Παπανδρέου. τον Πέτρο Ευθυμίου, τον Ντίνο Βρεττό τον Νάσο Αλευρά, τον Παντελή Οικονόμου, τον Ηλία Μόσσιαλο, την Αννυ Ποδηματά και τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι θα προχωρήσει την άνοιξη σε Προγραμματική Συνδιάσκεψη για την πορεία της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
Αναφερόμενος στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε πως στο γεύμα των ηγετών της Ένωσης ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας "ή θα γράψουμε ιστορία, ή η ιστορία θα μας ξεγράψει" καθώς εκτιμά ότι η ΕΕ έχει φθάσει σε σταυροδρόμι και παρά τις θετικές αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής το δίλημμα "περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ ή σπάσιμο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής της συνοχής" παραμένει .
"Ή προχωράμε σε μια ισχυρή οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση, τουλάχιστον των χωρών του ευρώ, ή θα γίνουμε μάρτυρες ενός νέου, εύκολου, αλλά και καταστρεπτικού εθνικισμού, εσωστρέφειας και αλληλοκατηγοριών" είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κοινή απάντηση της Ευρώπης, όπως πρόσφατα στο Κανκούν μπορεί με τον ίδιο τρόπο να δώσει λύσεις στο θέμα της φτώχειας και στις χρόνιες αντιπαλότητες στην ευρύτερη περιοχή από το Κυπριακό μέχρι το Μεσανατολικό.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου