6/12/10

Άραβες δωρητές τρομοκρατών

Ιδιώτες δωρητές από τη Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει έγγραφο που διέρρευσε από το WikiLeaks.

 
 
Οι ΗΠΑ καταγγέλουν ότι ιδιώτες δωρητές από τη Σαουδική Αραβία αποτελούν "την κύρια πηγή παγκοσμίως της χρηματοδότησης σουνιτικών τρομοκρατικών οργανώσεων", σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα του 2009, το οποίο διέρρευσε μέσω του ιστότοπου WikiLeaks, το οποίο επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Σε άλλα έγγραφα αναφέρεται ο χαλαρός τρόπος με τον οποίο άλλες χώρες της περιοχής, κυρίως το Κατάρ και το Κουβέιτ, αντιμετωπίζουν τη μάχη κατά της χρηματοδότησης αυτών των οργανώσεων.
Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την αναγνώριση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας της ανάγκης καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κυρίως μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη χώρα μετά το 2003 από την αλ Κάιντα, αλλά καταδικάζει το γεγονός ότι αυτή η μάχη δεν επεκτείνεται στα δίκτυα χρηματοδότησης.

"Οι (ιδιώτες) δωρητές στη Σαουδική Αραβία αποτελούν την κύρια πηγή παγκοσμίως της χρηματοδότησης σουνιτικών τρομοκρατικών οργανώσεων", όπως η αλ Κάιντα και οι αφγανοί και πακιστανοί Ταλιμπάν, καταγγέλει η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ.
Επικαλούμενη πηγές από τη Σαουδική Αραβία, η πρεσβεία εκτιμά ότι "αυτές οι οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Χαμάς, συγκεντρώνουν ίσως και εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, συχνότερα με την ευκαιρία του προσκυνήματος (στη Μέκκα) και του ραμαζανιού".
Εξάλλου το Κατάρ χαρακτηρίζεται "η χειρότερη (χώρα) στην περιοχή" όσον αφορά τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ και το Κουβέιτ "δεν είναι διατεθειμένο να ενεργήσει" εναντίον όσων χρηματοδοτούν εξτρεμιστικές οργανώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες