ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

6/12/10

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τις συμβάσεις εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες,στις ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο, αποφασίστηκε να αρθεί η ρύθμιση για μείωση μισθών σε ποσοστό 12% στον ιδιωτικό τομέα, υπό το φόβο ότι θα προχωρούσαν καθολικά οι επιχειρήσεις σε αυτή τη μείωση...
Εβδομάδα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ξεκινά σήμερα με στόχο την οριστικοποίηση της ρύθμισης για τις συμβάσεις εργασίας, το περιεχόμενο της οποίας θα...συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε έντονο παρασκήνιο, αλλά και συζήτηση του θέματος στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην οποία αποφασίστηκε να αρθεί η ρύθμιση για μείωση μισθών σε ποσοστό 12% στον ιδιωτικό τομέα, υπό το φόβο ότι θα προχωρούσαν καθολικά οι επιχειρήσεις σε αυτή τη μείωση. Έτσι, χωρίς ποσοστό, κάθε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται διαφορετικά και «μυστικά» τα ποσοστά μείωσης μισθών με «πάτωμα» τα 740 ευρώ που προβλέπει η ΕΓΣΕΕ.

Σήμερα, Δευτέρα η Λούκα Κατσέλη μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με στόχο να συναντήσει στελέχη της Κομισιόν προκειμένου να βρεί υποστηριχτές στο σχέδιό της, ώστε να «πιεστεί» η τρόικα να δεχτεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τις οποίες το υπουργείο σκοπεύει να παρουσιάσει ως συμφωνία των των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στήριξε το σχέδιο Κατσέλη, κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης με ελάχιστη προστασία, δηλαδή η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να λειτρουργήσει ως «πάτωμα» στις όποιες μειώσεις μισθών, με την παράλληλη δέσμευση των επιχειρήσεων ότι δεν θα προβούν σε απολύσεις.

Παράλληλα στο σχέδιο Κατσέλη προβλέπεται η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων έτσι ώστε να καλύπτει τόσο τις εταιρείες που δεν ανήκουν σε εργοδοτικές ενώσεις όσο και τους εργαζόμενους που δεν είναι μέλη κάποιου σωματείου.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ενημέρωσε την Παρασκευή, στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου, τον πρωθυπουργό για την ανισορροπία που θα επιφέρει στο ασφαλιστικό και, κυρίως, στο ΙΚΑ τυχόν ευθεία μείωση των αποδοχών (και άρα των εισφορών που εισπράττουν τα ταμεία).

Είτε μέσω της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων είτε από την γενικευμένη καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση «θα πρέπει να μειωθούν και πάλι, από τις αρχές του 2011, οι συντάξεις» φέρεται να ενημέρωσε αρμόδιος παράγοντας. Και αυτό γιατί τα μέτρα «θα έχουν επίπτωση μέσα σε λίγους μήνες στα έσοδα του ΙΚΑ».

Υπό αυτά τα δεδομένα, και με τη βεβαιότητα ότι το εργασιακό θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Παπανδρέου με τον Ντομινίκ Στρος Καν -αλλά και στις επαφές που θα έχει με τους αρμόδιους υπουργούς και τους κοινωνικούς εταίρους- για την πολιτική μεταρρύθμιση του μνημονίου, το νέο εργασιακό τοπίο θα διαμορφωθεί με νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή. Σε αυτό θα προβλέπεται οτι:

1. Δικαίωμα υπογραφής ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης θα έχουν οι εργοδότες μόνο στις επιχειρήσεις όπου λειτουργεί σωματείο.

2. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 1+1 έτος. Ο εργοδότης θα μπορεί να επικαλεστεί οικονομικά προβλήματα έτσι ώστε να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρύθμισης για μείωση των αποδοχών. Ο νόμος δεν θα προβλέπει ανώτατο όριο στη μείωση των αποδοχών. Μοναδικό κριτήριο είναι το ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

3. Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπου δεν λειτουργεί σύλλογος εργαζομένων (αφορά το 80% των επιχειρήσεων όπου εργάζεται το 85% των μισθωτών, δηλαδή 3,8 εκατ. εργαζόμενοι) το εργοδοτικό αίτημα για υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης θα διαπραγματεύεται η οικεία ομοσπονδία εργαζομένων.

4. Στη διάρκεια τη σύμβασης θα απαγορεύονται οι απολύσεις και μετά την πάροδο της διετίας αυτομάτως οι μισθοί θα επανέρχονται στο κλαδικό επίπεδο.

5. Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα κηρύσσονται υποχρεωτικές. Σε αντιδιαστολή με αυτό τεκμαίρετε ότι οι κλαδικές θα επεκτείνονται από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καλύψουν όλους τους μισθωτούς


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες