ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

7/12/10

Απολύονται 112.989 από το Δημόσιο

 του Γιώργου Φράγκου

Το δρόμο της εξόδου που οδηγεί μαθηματικά στο ταμείο ανεργίας, ετοιμάζεται να δείξει η κυβέρνηση του μνημονίου σε όσους εργαζομένους στο στενό δημόσιο τομέα δεν καλύπτονται από την ομπρέλα της μονιμότητας.
Πρόκειται συνολικά για 112.989 υπαλλήλους με διάφορες σχέσεις εργασίας που υπηρετούν σήμερα σε υπουργεία, περιφέρειες και δήμους. Από την ανάλυση των στοιχείων της πρόσφατης απογραφής των 769.000 απασχολουμένων στο κεντρικό κράτος και τους ΟΤΑ, προκύπτει ότι οι 53.833 απ’ αυτούς έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι 44.811 ορισμένου, ενώ οι υπόλοιποι 14.345 είναι συμβασιούχοι έργου.
Οι τελευταίοι είναι οι πρώτοι που θα πάρουν των "ομματιών" τους, δηλαδή θα φύγουν με τη λήξη των συμβάσεών τους, αφού ήδη τους έχει διαμηνυθεί πως δεν υπάρχει περίπτωση ανανέωσής τους.
Στη συνέχεια, σειρά θα πάρουν οι ορισμένου χρόνου και θα ακολουθήσουν οι αορίστου αφού οι θέσεις τους, παρά την κρατούσα άποψη ότι δεν μπορεί να πειραχθούν, δύνανται άνετα μάλιστα να καταργηθούν κι αυτοί ν’ απολυθούν.
Το άρθρο 103 παρ. 8 του Συντάγματος προσφέρει δίχτυ ασφαλείας κι αυτό υπό προϋποθέσεις, μόνο στο μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου.
Ηδη ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του 2013 ο στενός δημόσιος τομέα θα "ελαφρύνει" κατά 200.000 υπαλλήλους.
Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν θα προκύψει μόνο από την εφαρμογή της αναλογίας «μία πρόσληψη (που στην ουσία θα είναι μετάταξη) για κάθε πέντε αποχωρήσεις», αλλά και με απολύσεις εργαζομένων.
Πρόκειται για προσωπικό που θα μείνει στα... αζήτητα λόγω της κατάργησης ή συγχώνευσης οργανισμών ή υπηρεσιών που έχουν ομοειδή ή παραπλήσιο αντικείμενο δράσης ή λόγω της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης.
Με τον οργανωτικό ανασχεδιασμό που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων τμημάτων ενός υπουργείου ή δημοσίου τομέα, ώστε να εκλείψουν οι αλληλοκαλύψεις που επιταχύνουν το γραφειοκρατικό αλαλούμ και αποβαίνουν σε βάρος του συναλλασσόμενου πολίτη.
Το τραγελαφικό είναι ότι οι υποψήφιοι προς απόλυση είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους "παιδιά" του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της περιόδου Σημίτη, που τακτοποιήθηκαν επαγγελματικά -αφού επί χρόνια παρέμειναν όμηροι- με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 του Προκόπη Παυλόπουλου. Οσο για τον κ. Ραγκούση, ενώ ξεκαθάρισε ρητά ότι "δεν θα απολυθεί κανένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος", εν τούτοις, απέφυγε ν’ αναφερθεί στους εργαζόμενους με άλλη σχέση εργασίας, που όπως φαίνεται θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το "μάρμαρο" των περικοπών που μας επέβαλλε η τρόικα!
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες