ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

7/12/10

Προστασία από τη Ρωσία

Μέτρα για βοήθεια προς τους λαούς της Βαλτικής φαίνεται ότι επεξεργαζόταν το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που έφερε στο φως το Wikileaks, οι φόβοι εντάθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία
Το ΝΑΤΟ επεξεργάσθηκε σχέδια για την προστασία των τριών χωρών της Βαλτικής από απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία, αποκαλύπτουν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύονται σήμερα από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Σχέδιο της Ατλαντικής Συμμαχίας για την προστασία της Πολωνίας επεκτάθηκε στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, στις οποίες υπάρχουν ισχυρές ρωσικές μειονότητες, αφού ζήτησαν να έχουν συμπληρωματική προστασία απέναντι στη Ρωσία, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται από τη βρετανική εφημερίδα.

Η σύρραξη ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία το 2008, που έφερε αντιμέτωπες το Τμπιλίσι και τη Μόσχα, η οποία επενέβη επισήμως για να υπερασπισθεί την ρωσική μειονότητα στη Γεωργία, έχει αφήσει ίχνη στη μνήμη των χωρών της Βαλτικής, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, που δείχνουν ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους ομολόγους τους στις τρεις χώρες να παραμείνουν ήρεμοι για να μην ερεθίσουν τη Ρωσία.
"Τα γεγονότα της Γεωργίας κυριάρχησαν στην επικαιρότητα εδώ, όπως σπάνια έχει συμβεί", αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρίγα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επίσης δημοσιεύουν αποσπάσματα.
Οι Λετονοί έκαναν τότε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην κατάσταση στον Καύκασο και στην κατάσταση που θα δημιουργείτο σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης στη χώρα της Βαλτικής.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες